lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Skydda våra barn mot den grova våldsporren

Vi sviker eleverna när vi vet att de tittar på våldsporr på skoltid och inte gör något åt det. De måste skyddas från porrens skadliga inverkan. Därför borde alla svenska kommuner ha porrfilter för utbildningsverksamheten, skriver Janette Olsson (S).

Publicerad: 20 september 2018, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Redan vid 13 års ålder börjar flickor söka efter porr.

Foto: Colourbox.


Ämnen i artikeln:

InternetKommuner

Ett nytt läsår har börjat och med den skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens som stärkts i kursplaner och läroplaner. Kommunerna har dessutom fått statsbidrag för att lyckas med uppdraget.

Många skolor i Göteborgsområdet tillhandahåller IT-verktyg. I Stenungsund har det i veckan delats ut IT-verktyg till elever i åk 4 och upp. Datorerna ska tas med till skolan varje dag. De yngre eleverna har tillgång till paddor i skolan. Uppdraget innebär att eleverna ska utveckla förståelse och förmåga att använda och förstå digitala system och tjänster, samt att förhålla sig till medier och information på ett kritiskt och ansvarsfullt sätt.

Problemlösning med hjälp av digitala verktyg ingår. Eleverna ska förberedas för ett samhälle och arbetsliv som är digitaliserat. Det är också viktigt att det även här är en likvärdighet så elevers digitala kompetens beror på vilken skolan den går på. Gott så, menar jag som skolpolitiker. Men detsamma måste gälla vilket sätt vi skyddar elever på.

I samband med Almedalsveckan 2018 presenterade S-kvinnor en kartläggning av Sveriges 290 kommuners syn på och innehav av porrfilter på deras skolors och förskolors nätverk.

-139 kommuner (48 procent) svarade ja, att de har ett porrfilter.

-105 kommuner (36 procent) svarade nej, att de av olika skäl inte har ett porrfilter.

-46 kommuner (16 procent) svarade inte alls.

Storsäljande porrfilmer blir mer och mer våldsamma. Kvinnorna blir slagna, spottade på och kallade för slynor, horor och liknande. Före detta porrskådespelerskor vittnar om en hänsynslös bransch där man erbjuds droger för att orka och många får skador för livet. Samtidigt är det många barn som möter porr för första gången i skolmiljö. Låt det sjunka in en stund.

Genomsnittsåldern då barn aktivt börjar söka efter porr är tolv för killar och tretton för tjejer visar en studie från Uppsala universitet från 2014. Bland de kommuner som svarade nej återkom argumenten som hörts i debatten i stort: att man bör arbeta med värdegrund och filter i varje elev i stället och genom samtal med barnen.

Barn får tag på porr ändå, skriver andra. Barnen har privata mobiler och datorer hemma, några kommuner antyder att porrfilter bara skulle uppmuntra barnen att försöka ta sig förbi spärrarna. Att de tekniska lösningarna inte håller måttet nämnde många.

Samtidigt menar andra att varje större arbetsplats har filter av olika slag och klara regler för hur IT används. I England är det är det en självklarhet att skolorna har porrfilter på sina nätverk. Nyligen trädde dessutom en lag i kraft som innebär att alla som ser porr online i England måste kunna legitimera sig och bevisa att de är 18 år för att komma åt hemsidorna.

Våra barn måste skyddas mot den grova porren som är några knapptryck bort, annars sviker vi dem. Vi sviker dem genom att vi vet att elever tittar på våldsporr på skoltid och vi gör inget åt det. Vi skickar också en tydlig signal om vad som är acceptabelt i våra skolmiljöer, likväl som vi har nolltolerans mot kränkningar och trakasserier.

Vi vet också att porren är en otroligt lönsam bransch, men den behöver nya konsumenter. Den tänjer på gränserna, den är våldsam och har inget med ömsesidig kärlek mellan två jämlika att göra. När jag frågar elever i Stenungsund så är det alltför många som berättar att de sett porr på skolans datorer. Spänningen och grupptrycket är betydande men tillgången gör det möjligt.

Som ordförande i bildnings- och socialt utskott i min kommun så måste mitt uppdrag vara göra allt för att våld mot kvinnor i alla dess former motarbetas och att våra elever skyddas. Alla svenska kommuner borde ha porrfilter för kommunens utbildningsverksamhet. Därför krävs en nationell kartläggning av den samlade kunskapen på området.

Janette Olsson, ordförande bildning- och socialt utskott, Stenungsunds kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

InternetKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev