Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Skuldsättning skadlig för Sverige och Stockholm

Tack vare reformer och investeringar under alliansregeringen har Sverige i dag en stark tillväxt. Men de rödgröna majoriteterna i regeringen och i Stockholms stad expanderar utgifterna brett. Dessa skuldökningar gör Stockholm och Sverige sårbart.

Publicerad: 14 april 2016, 12:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi håller i pengarna så att jobb, tillväxt och välfärd kan säkras när konjunkturen vänder nedåt, skriver moderaterna Anna König Jerlmyr och Niklas Wykman. \


Ämnen i artikeln:

StockholmSkatterEkonomiVårbudgeten

Sverige klarade den senaste ekonomiska krisen bättre än de flesta jämförbara länder. En viktig förklaring var att vi gick in i krisen med en ordnad ekonomi, utan dolda underskott i kommuner, landsting och regioner. Men i takt med att den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm ökar utgifterna mer än intäkterna riskeras både jobb och kvalitet i välfärden.

Den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset beräknas trefaldiga skuldsättningen på tre år. När Stockholms finansiella ställning försvagas innebär det på sikt att verksamheterna också försvagas, och Stockholm kan tvingas till uppsägningar i omsorgen och skolan för att klara av den misskötta ekonomin. Det som nu sker är ett omfattande svek mot dem som blir arbetslösa i nästa kris.

Socialdemokraternas toppnamn, Magdalena Andersson och Karin Wanngård, åsidosätter det finanspolitiska ramverket. Magdalena Andersson har hivat överskottsmålet över bord, samtidigt som hon också är långt ifrån att nå det balansmål hon vill införa. Utgiftstaken har Andersson redan åsidosatt genom att flytta utgifter mellan åren.

Vi ser hur Sveriges största kommun nu trefaldigar sin skuld. När inte längre någon del i det finanspolitiska ramverket respekteras riskerar Sverige och Stockholm att möta en nedgång i ekonomin från en svag position. Firma Andersson och Wanngård för Sverige ut på osäkert hav. De har reducerat sig till att bara ha en riktigt tydlig idé för framtiden: höjd skatt de närmsta åren.

Totalt har finansministern nu genomfört eller aviserat skattehöjningar på 180 miljarder kronor närmsta åren. I Stockholm har Wanngård höjt kommunalskatten med 3 700 kr för en vanlig familj, lägger man till finansministerns övriga skattehöjningar får samma familj närmare 17 000 kr mindre att röra sig med per år. Ändå får vare sig Andersson eller Wanngård plus och minus att gå ihop.

Regeringen ökar utgifterna för bidrag och transfereringar med 77 miljarder kronor 2015-2020. Underskotten ökar med 60 procent för 2017 och vi ser ingen förbättring under mandatperioden. Det är tydligt att både Andersson och Wanngård står handfallna inför utmaningen att integrera de nyanlända på arbetsmarknaden och att prioritera bland utgifterna. I regeringens vårbudget står satsningar på jobb och integration endast för två procent av de samlade utgiftsökningarna, varav hälften är Alliansens genomdrivna satsningar på rut.

Vi står för en annan riktning där Sverige och Stockholm rustas för framtiden. Vi håller i pengarna så att jobb, tillväxt och välfärd kan säkras när konjunkturen vänder nedåt. Vi lägger konkreta jobbförslag som gör att fler kommer i egen försörjning. Då kan kvaliteten i välfärden stärkas utan att skuldsättningen ökar, samtidigt som vi säkrar motståndskraftiga finanser. När

Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev