söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Skolverket: Vi kan inte göra något åt friskolorna

Vi försöker bryta skolsegregationen inom ramen för det skolsystem som regering och riksdag har beslutat om. Det är allt för lätt att bara skylla på systemet och säga att vi inte kan göra något. Det skriver Peter Fredriksson, gd Skolverket, som svar på kritiken från utredaren Boel Vallgårda.

Publicerad: 21 juni 2018, 06:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolorganisationSkolverketRegeringenSegregationFriskolor

Replik. Boel Vallgårda kritiserar Skolverket för de åtgärder vi presenterat för att hantera skolsegregationen. Våra slutsatser bygger på att vi kartlagt vad kommuner och huvudmän fristående skolor gör för att hantera situationen lokalt. Syftet är att visa vad som är möjligt att göra för att på så sätt stödja huvudmän och rektorer att framgångsrikt påbörja ett arbete som motverkar de negativa effekter som är en följd av skolsegregationen.

I vår kartläggning såg vi också att kommuner och huvudmän för fristående skolor samarbetat för att bidra till minskad segregation. Vi anser att det är viktigt att lyfta fram att det finns möjligheter, om än begränsade, inom ramen för det skolsystem vi har idag.

Vallgårda hävdar att vi bortser från att skolsystemet möjliggör för fristående skolor att etablera sig med konsekvensen att kommunala satsningar på att minska skolsegregationen motverkas.

Vi är mycket väl medvetna om att den situationen kan uppstå. Flera skolhuvudmän i våra samtal har vittnat om just denna problematik, som Nyköping och Södertälje, där en aktiv vilja att göra något konkret mot skolsegregationen har påverkats av etableringen av fristående skolor.

Vallgårda problematiserar skolsystemet. Det är en politisk diskussion. I vårt arbete fokuserar vi på vad som kan göras i dag inom ramen för det skolsystem som regering och riksdag har beslutat om. Det är allt för lätt att bara skylla på systemet och säga att vi inte kan göra något. Vi vill visa att det finns ett manöverutrymme här och nu. Att inte agera vore att göra alla elever en stor otjänst.

Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev