Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Skolmaten ska inte förorena jorden

Matgästerna i dagens skolor är vår framtid. De förtjänar mat som kommer från en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion som bidrar positivt till Sveriges miljömål.

Publicerad: 10 juli 2014, 06:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolmatEkologisk matUpphandlingskriterier

Vi, Lars Nellmer, Krav, Sara Jervfors, kostchef i Södertälje, Stefan Hanna, kommunalråd för centerpartiet i Uppsala och Stina Hansson, skolutvecklare i Vellinge, anser att alla barn har rätt till ekologisk skolmat. Och det är fler som tycker som vi: 65 procent av skattebetalarna uppger i en nyligen genomförd undersökning att de vill att ha mer ekologisk mat i skolan.

Vi uppmanar politiker som har åsikter om barns skolmat att berätta det – högt och tydligt – inför höstens val till kommuner, landsting och riksdag. Väljarna måste få veta hur deras skattepengar ska användas.

Om det jordbruk som skattebetalarna stöttar, via offentlig upphandling, ska vara ett jordbruk som bidrar till lösningar på Sveriges och världens miljöproblem, ja, då är det ekologiskt som gäller.

Redan i dag visar kommuner att det är fullt möjligt, inom ramen för befintliga budgetar, att öka andelen ekologiska matinköp. Till exempel väljer Lund, Malmö, Södertälje, Sigtuna och Eskilstuna, för att nämna några, att lägga skattebetalarnas pengar på ekologisk mat som odlats och framställts med stor omsorg om människorna, djuren och vår miljö.

Det här är helt i linje med vad konsumenterna själva vill. I en nyligen genomförd YouGov-undersökning svarade 65 procent av de tillfrågade att de vill att de pengar som kommunen lägger på inköp av skolmat ska användas till inköp av mer ekologisk mat.

Ekologisk mat är en del av lösningen på de miljöproblem som livsmedelsproduktionen står inför. Att odla Krav-märkt foder till djuren, utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och gmo, innebär faktiskt att världen blir lite bättre. Det är inget moraliserande. Det är inget skryt. Det är fakta.

Sveriges 3 800 KRAV-märkta bönder bidrar dagligen positivt till 12 av Sveriges 16 miljömål. Till skillnad mot oekologiskt jordbruk där riskerna för miljöföroreningar av våra gemensamma resurser, till exempel vattentäkter, istället ökar.

Precis som skolbarnen är vårt vatten och vår jord ovärderliga resurser för vårt samhälle och vår framtid. Att bin, fåglar och fjärilar dör till följd av användningen av kemiska bekämpningsmedel är vetenskapligt belagt. Att miljöfarliga kemikalier läcker ut i våra vattendrag och närmiljö är fakta. Allt detta och många fler negativa aspekter av oekologiskt jordbruk slipper vi när vi köper mat som är ekologiskt producerad.

Dessutom är ekologisk skolmat minst lika näringsrik som oekologisk. Däremot minskar risken att utsättas för kemiska bekämpningsmedel på och i sin mat när man handlar ekologiskt och Krav-märkt.

Studier visar att man minskar risken för rester av kemiska bekämpningsmedel i sin urin om man äter ekologisk mat istället för oekologisk. Det är inte moraliserande. Det är inte heller skrämselpropaganda. Det är fakta.

Krav-märkt kött innebär till exempel bättre välfärd för djuren som får vistas mer utomhus, äta obesprutat foder och helt enkelt leva ett mer naturligt liv än andra djur. Självklart behandlas sjuka djur, däremot slipper de äta antibiotika i förebyggande syfte.

Offentlig sektor är dessutom en bra och långsiktig kund till de svenska KRAV-märkta bönderna, vilket innebär möjligheter till fler arbetstillfällen på landsbygden.

I till exempel Växjö kommun får skolelever och boende inom äldrevården äta KRAV-märkt nötkött från bland andra föreningen Bonnakött, en sammanslutning av ett 30-tal KRAV-märkta producenter. Ett annat exempel är företaget Gröna Gårdar i Västra Götaland som under 2013 sålde cirka 17 ton KRAV-märkt nötkött till kommunerna Ale, Orust och Uddevalla.

Att sälja till offentlig sektor fungerar utmärkt, framförallt för att offentliga storkök köper fler delar av djuret, till exempel grytbitar som nästan inga andra köper. Dessutom innebär försäljning till offentliga storkök att företag som Gröna Gårdar och Bonnakött kan ha en större kundbas och sälja de fina köttdetaljerna till vanliga restauranger. Att kommunerna dessutom är pålitliga och stabila kunder är också uppskattat.

Det är bra att allt fler kommuner väljer KRAV-märkt mat till sina skolelever, men det finns också många som inte gör det. Vi uppmanar alla politiker att lägga skattebetalarnas pengar på mat som inte förorenar vår jord och våra vattendrag. Det är inte bara gott på tallriken, det är en investering för framtida generationer.

Vilken mat väljer våra politiker? Vi väljer ekologisk och KRAV-märkt!

Lars Nellmer, vd Krav

Sara Jervfors, kostchef i Södertälje

Stefan Hanna, kommunalråd (C), Uppsala

Stina Hansson, skolutvecklare i Vellinge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev