måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SKL: ”Vi gör en annan bedömning än regeringen”

Publicerad: 20 september 2017, 08:58

Det är för många riktade statsbidrag och de ökar på bekostnad av de generella, säger Annika Wallenskog.

— Vi gör en delvis annan bedömning än regeringen framförallt när det gäller sysselsättningsökningen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.

Ämnen i artikeln:

Budget 2018

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig..?

— Budgeten är expansiv, det märks att det är högkonjunktur. Regeringen bedömer att reformutrymmet är så pass stort som 40 miljarder kronor. Enligt beräkningar i budgeten så klarar man både att satsa mycket och att få ett överskott i den offentliga sektorns finansiella sparande på mer än 1 procent år 2020, sparandet stärks då från en nivå på 0,9 procent år 2018. Utifrån ett sådant perspektiv är det inte så konstigt att man använder utrymmet.

— Reformutrymmet skapas till stor del av den bedömning som regeringen gör av konjunkturen de närmaste åren. Vi gör en delvis annan bedömning än regeringen framförallt när det gäller sysselsättningsökningen, där vi räknar med en långsam ökning av sysselsättningen år 2018 och i stort sett ingen ökning alls åren 2019 och 2020.

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?

— Det är många olika satsningar inom många områden, så på det sättet kan man säga att det märks att det snart är val. Självklart finns det många behov att möta och regeringen gör dessutom bedömningen att reformutrymmet är stort.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde - vilken förändring skulle du göra?

— Självklart vore det att flytta över det mesta av de riktade statsbidragen till generella statsbidrag. Även i regeringens budget skriver man själv att …”Statens styrning bör som utgångspunkt sätta ramarna för verksamheten utan att i detalj gå in och reglera hur den ska utföras. Kommuner och landsting har goda förutsättningar och god kännedom att avgöra hur åtgärder bör utformas för att ge stört effekt i de egna verksamheterna.”

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är….?

— Det är för många riktade statsbidrag och de ökar på bekostnad av de generella. Vi vet att kvaliteten blir bäst om respektive kommun och landsting själva får prioritera utifrån sina särskilda behov. Staten måste bidra bättre till långsiktiga planeringsförutsättningar för att vi ska få en nödvändig utveckling i kommunsektorn. Så kan vi möta välfärdens utmaningar, och inte låsa upp ekonomiska medel i riktade stuprör med detaljerade villkor.

— I Ekonomirapporten som presenteras den den 17 oktober kommer vi att göra en djupare analys.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev