Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Skillnaderna i vården oroar”

Nej, jag jublar inte över åt att vården i Stockholm är bättre än i Dalarna. Jag oroas snarare över de stora skillnaderna i landets sjukvård.

Publicerad: 19 oktober 2017, 13:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StockholmVårdköerAlliansen

SLUTREPLIK ”Väljarna väntar sig mer av det parti som styrt landets rikaste landsting än jubel över att man lyckats bättre än Dalarna”, skriver oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) som reaktion på vår rapport ”Rödgröna myter om vården i Stockholm”. Att hon avfärdar rapportens innehåll är väntat och förståeligt. Den levererar obekväm fakta från bland annat Sveriges kommuner och landsting och Socialstyrelsen samt ifrågasätter den krisstämpel som Ullberg och hennes kollegor i regeringen dagligen försöker sätta på sjukvården i Stockholm. Vad som däremot förvånar mig är Ullbergs slutsatser.

Hon gör det enkelt för sig om hon tolkar vår rapport som att vi är glada över att Stockholm lyckas bättre än Dalarna. Nej, jag är varken glad över det eller jublar. Jag oroas. Oroas över de stora skillnaderna i landets sjukvård.

Dalarna och Halland är två landsting med ungefär samma befolkningsmängd. I Dalarna får 5 av 10 operation inom vårdgarantin, medan 9 av 10 får det i Halland. Jag förstår att Ullberg vill nonchalera innehållet i vår rapport, men att nonchalera de här skillnaderna och i stället fortsätta att enbart se problemen i Stockholm är för mig oförståeligt.

Att det är stora skillnader i landets sjukvård är en av de viktigaste slutsatserna i rapporten. Den slutsatsen blir ännu tydligare om man tittar på resultaten från alla 21 landsting. Det här oroar mig djupt, liksom socialdemokraternas Stockholmsfixering. De stora skillnaderna går ut över medarbetare, patienter och anhöriga. För mig är det lika illa om en patient får vänta för länge på vård, oavsett om det är i Stockholm, Halland eller i Dalarna. Man ska inte behöva bo i Stockholm eller Halland för att få vård i tid, man måste också kunna förvänta sig det i Dalarna eller Västernorrland.

Ingenstans i vår rapport eller i min artikel påstås att sjukvården i Stockholm är fläckfri, tvärtom, men det måste gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi måste å ena sidan kunna prata om det i sjukvården i Stockholm som faktiskt är bra och vara stolta över det, och å andra sidan prata om problemen och vad vi vill göra åt dem. Där är vi inte i dag. Det är därför jag gör mitt för att sjukvårdsdebatten ska ta sin utgångspunkt i fakta och inte i myter.

Irene Svenonius, finanslandstingsråd (M), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev