tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Skärp lagen för att stoppa nazisterna”

Om polisen i dag inte har tillräckliga befogenheter att neka nazister tillstånd att demonstrera måste den få den befogenheten från nationella beslutsfattare. Lagen måste därför ändras. Som homosexuell ber jag om stöd mot nazismen, och som medmänniska som står upp för allas mänskliga rättigheter höjer jag rösten, skriver Joakim Månsson Bengtsson.

Publicerad: 12 september 2017, 08:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nordiska motståndsrörelsen, som tilläts demonstrera i Almedalen, har nu fått demonstrationstillstånd under bokmässan i Göteborg.

Foto: Janerik Henriksson, TT


Ämnen i artikeln:

NazismHBTQYttrandefrihetJämställdhet

I helgen såg jag filmen Dunkirk som handlar om hur civilsamhället räddade 10 000-tals brittiska och franska soldater från stränderna vid Dunkirk undan nazisterna i det då ockuperade Frankrike.

Samma helg läser jag om hur nazister försöker stoppa Pride-parader runt omkring i Sverige och om hur Nordiska motståndsrörelsen tillåts demonstrera i Göteborg. Sommaren som passerat har för min del präglats av hot mot mig och mina medmänniskor från personer med samma samhällssträvan som 1930-40-talets nazister.

Hatet mot mig grundar sig i min medverkan i årets Lundapride, som jag i våras deltog i tillsammans med romska vänner. Det var bara för mycket för nazisterna. Jag kommer aldrig kunna glömma känslan av att gå i en parad för att manifestera kärlek och mångfald när trettio nazister står framför mig och försöker överrösta vår parad med högtalare och skriker ”krossa homolobbyn” och andra hatiska budskap.

Att nazisterna tillåts demonstrera i Göteborg är givetvis inte bra. De får medialt utrymme och får sprida sitt hat. Demonstrationen i sig är dessutom ett hot mot medmänniskor i Göteborg; och vårt eget demokratiska system utsätter oss för det.

Det är inte rimligt. Om polisen i dag känner att den inte har tillräckliga befogenheter att neka nazister tillstånd att demonstrera måste polisen få den befogenheten från nationella beslutsfattare. Lagen måste ändras!

Det är för mig fullständigt obegripligt att vi, det kollektiva samhället, inte agerar kraftfullare mot nazismen när vi ser, hör och märker av dess våldsamma natur. Nästa år är det val till riksdagen, landstingen/regioner och kommuner och företrädare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i flera kommuner.

De tillåts göra det i vårt Sverige.

När, kan en undra, tycker samhället att det har gått för långt? Hur länge kan de som sitter tysta acceptera nazismen? Tills de själva hotas? Som homosexuell ber jag om stöd mot nazismen, och som medmänniska som står upp för allas mänskliga rättigheter höjer jag rösten.

Vi kan inte acceptera nazistiska företrädare på beslutsfattande positioner. Yttrandefriheten ska inte utnyttjas på det här sättet. Har vi inte lärt oss någonting av historien?

Om inget görs är det inte osannolikt att vi går fler förfärliga tragedier till mötes i framtiden. Låt oss stoppa det innan det är för sent för någon. Detta är min uppmaning och vädjan till majoritetssamhället. Stå inte och titta på när hbtq-personer, romer, judar, människorättsaktivister och människor med annan bakgrund än nordisk attackeras.

Förbjud nazistisk organisering, hyr inte ut mark till nazistiska organisationer, tillåt inte nazister att propagera för sin politik som vilket politiskt parti som helst och för Guds skull tillåt inte nazistiska beslutsfattare.

Kan vi förlåta oss själva om vi inte reagerar i tid när nazismen mobiliserar den här gången?

Joakim Månsson Bengtsson, initiativtagare till Lunds första Pride 2014, medgrundare till föreningen Hjälp tiggare i Lund, ersättare i partistyrelsen för Feministiskt Initiativ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev