onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Skåne kan visa världen hur man ställer om

Centerpartiet vill att Skåne tar på sig ledartröjan i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi kan vara det goda exemplet som resten av Sverige och Europa ser upp till. Ett forsknings- och innovationscenter vid Barsebäcksverket kan lyftas fram som skyltfönster.

Publicerad: 4 juni 2014, 07:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EnergipolitikKärnkraftMiljö

Klimatkrisen är i dag ett av de största hoten mot den globala ekonomin medan beroendet av olja och gas från diktaturer är ett alltmer akut säkerhetsproblem i Europa och världen. Samtidigt finns en gigantisk ekonomisk möjlighet för de länder och företag som kan visa vägen, eftersom tusentals miljarder nu årligen investeras i förnybar energi.

Sverige har som land ökat BNP med 60 procent samtidigt som koldioxidutsläppen minskat 20 procent sedan 1990. Sedan 2006 har vindkraften tiofaldigats och biokraften ökat över 50 procent. I detta har vi en affärsidé som är mycket gångbar på den globala marknaden.

Nu vill Centerpartiet att Skåne tar ledartröjan i omställningen. Skåne kan bli exemplet för Sverige, Europa och världen. Vi har de geografiska förutsättningarna, vi har råvaran till biogas, vi har solförhållandena och vindlägena (som i århundraden varit en skånsk kraftkälla).  Vi har havet både för vågkraft och algproduktion. Vi har rätt näringslivsklimat med fokus på export. Vi har den kritiska massan av kunskap i forskningen vid framstående universitet och högskolor, vi har MaxLab och ESS. Vi har världsledande innovatörer och företagskluster.

Nu måste Skåne ta för sig i den europeiska kampen för att bli klimatledande. När kärnkraften blir allt dyrare och problemtyngd, måste vi lägga reaktornostalgin bakom oss och låta det nya växa fram.

Vi måste skapa nya förutsättningar för Skånes basindustri, se till att skapa större anslag till grundforskningen för förnyelsebar energiproduktion, att skapa exportframgångar för skånskt näringsliv och framförallt kunna bevisa att klimatarbete kan ge klirr i kassan.

Men tyvärr är vi inte där än. I slutrapporten om Skåne som pilotlän för grön utveckling ser endast ett av fem miljömål ut att kunna uppfyllas till 2020. Slutsatsen är att investeringsviljan är för låg, det är svårt för enskilda aktörer att räkna hem investeringar inom rimlig tid och de långsiktiga politiska styrinstrumenten är för veka. Det behövs en plan för att ta Skåne vidare.

Självklart krävs det att vi bygger vidare på den politik för grön tillväxt i hela Sverige som Centerpartiet satt igång i regeringen, men även Skåne som region kan göra mer. Vi vill ha en strategi för ett regionalt energi-infrastruktursystem som är sammanhållet, decentraliserat, hållbart och samordnat med näringslivet, som därmed möjliggör den diversifierade småskaliga förnybara energiproduktion Skåne har så gott om.

Hela Europa letar nu efter precis sådana regionala exempel. Ett medel vi vill att Skåne använder sig av fullt ut är det europeiska forsknings- och innovationsprogrammet Horisont 2020. Tillsammans med regionala strukturfondsprogrammen och privat samverkan kan Horisont 2020 i Skåne göra precis det vi har de europeiska forsknings- och utvecklingsresurserna till: Att visa hur hela kontinenten effektivt kan ställa om.

Som ett skyltfönster för denna nya gröna giv för Skåne vill vi skapa ett forsknings- och innovationscenter vid Barsebäcksverket. Där finns infrastrukturen i ställverk och kraftledningar och området är byggt för energiproduktion och är en unik plats för forskning kring teknikutveckling från kärnkraft till förnyelsebar energiproduktion. Få platser kan som Barsebäck symbolisera omvandlingen från det gamla till det nya och hållbara.

Ett viktigt delmål fram till år 2020 är att Skåne då har pekats ut som Center of Excellence för lyckosam samverkan mellan näringsliv, forskning och offentliga aktörer. Antalet företag som tillverkar, distribuerar, genomför service eller på andra sätt arbetar med förnyelsebar energiproduktion ska då ha ökat med mer än 50 procent till år 2020, och skapat tusentals nya arbetstillfällen i industri och tjänster.

Mattias Andersson, (C) Projektinnovatör och 1:a namn på riksdagslistan för Skåne Södra

Martin Ådahl, chefekonom Centerpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev