Kommunpolitik
Skandia: Pensionsskulden är en verklig utmaning
Skandias ambition har varit att beskriva ett samhällsproblem rätt och riktigt. Det för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att kommuner och landsting ska kunna möta en av morgondagens stora välfärdsutmaningar, skriver Greger Gustafson och Mattias Munter.
Publicerad: 21 december 2018, 12:36
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
SLUTREPLIK SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver i sin replik i Dagens Samhälle att Skandia påstår att kommuner och landsting bryter mot lagen i sin redovisning. Vi belyser problemet med att lagen gör att skulden inte redovisas öppet; vi har aldrig påstått att någon bryter mot lagen. Det är ett faktum att 141 miljarder i skulder inte redovisas i balansräkningen.
SKL skriver vidare att skulden minskar och att landstingen har kontroll på skulden. Fakta i saken är att den totala pensionsskulden för landstingen fortsätter att öka. Prognosen visar tydligt på ökande pensionsskulder för landstingen framöver. Det är korrekt att kommuner och landsting till skillnad från exempelvis företag kan höja skatten för att finansiera sin pensionsskuld. Frågan man bör ställa sig är dock rimligheten i att höja skatterna i syfte att finansiera pensionsskulden när det, utifrån ett skattebetalarperspektiv, finns bättre möjligheter att genom sund finansiell planering ta hand om problemet i dag istället för i morgon.
Annika Wallenskog skriver att soliditeten i svenska landsting har stärkts. Men faktum är att 19 av 21 landsting trots allt har negativ soliditet med den totala pensionsskulden inräknad. Annika Wallenskog redogör för en positiv följd av det ekonomiska läget i kommuner och landsting enligt gällande redovisningslagstiftning, det vill säga soliditeten exklusive pensionsskulden. Bortsett från de dolda pensionsskulderna har 19 av 21 landsting då en positiv soliditet, det är helt korrekt. I vår beskrivning av det ekonomiska läget ingår den dolda pensionsskulden och då blir förutsättningarna de omvända. Vi anser att inkludera den dolda skulden är en mer rättvis beskrivning av det ekonomiska läget i våra kommuner och landsting. Just det är kärnan till det som skiljer våra perspektiv ifrån varandra.
Pensionsskulden är och kommer att vara en utmaning i många kommuner och landsting när notan ska betalas i takt med att allt fler anställda går i pension, vilket blir än mer utmanande i regioner med minskande befolkning och därmed färre skattebetalare.
Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär Skandia
Mattias Munter, pensionsekonom Skandia
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.