tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sjukvården är regeringens största välfärdssvek

Ett av Stefan Löfvens första beslut som statsminister var att avskaffa alliansregeringens kömiljard. Det har resulterat i att vårdköerna har ökat drastiskt. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Det vill Alliansen åtgärda, skriver Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

Publicerad: 10 maj 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den nya kömiljarden ska begränsa administrationen för vården.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

VårdköerSkatterVårdförbundetRegeringen

En ny redovisning gjord av Novus, på uppdrag av Vårdförbundet, visar att var tredje svensk tycker att vården utvecklats till det sämre de senaste tre till fyra åren. Sjukvården är statsminister Stefan Löfvens (S) största välfärdssvek. Regeringen har höjt skatten med över 60 miljarder kronor och Sverige har genomgått en stark internationell högkonjunktur. Trots detta har vårdköerna fördubblats.

Vårdförbundets undersökning visar att de som bor i en större stad är mer nöjda med vården än de på landsbygden. Statistik från Sveriges Kommuner och Landsting visar även att landstingen i norra Sverige är sämst på att leva upp till vårdgarantin. Allra sämst är situationen i regioner och landsting som styrs av Socialdemokraterna. I alliansstyrda Halland får mer än nio av tio genomgå operation i tid samtidigt tvingas var tredje patient att köa i socialdemokratiskt ledda Västerbotten. Var människor bor i vårt land ska inte vara avgörande för vilken vård man får.

Ett av Stefan Löfvens första beslut som statsminister var att avskaffa alliansregeringens kömiljard. Det har resulterat i att vårdköerna har ökat drastiskt. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Den rödgröna regeringen avskaffade även den förstärkta vårdgarantin till barn och ungdomspsykiatrin (BUP). I dag är köerna till BUP tre gånger så långa som 2014. Det innebär att barn och unga med depression och ångest tvingas vänta på att få den hjälp och det stöd som de behöver.

Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven att alla cancerpatienter skulle få behandling inom fyra veckor. Fyra år senare får knappt hälften av alla cancerpatienter vård i tid. Endast en av tio patienter med livmoderhalscancer får operation inom den maximala tidsgräns som Socialstyrelsen satt upp.

Regeringen saknar svar på hur vårdköerna ska förkortas. Om de fortsätter leda landet finns det en risk att fler människor kommer att dö i vårdköer. Det kan vi inte acceptera. Moderaterna vill återinföra kömiljarden. Den var effektiv för att korta vårdköerna. Alliansregeringen halverade de vårdköer som vi ärvde från den tidigare socialdemokratiska regeringen. Vi kan göra det igen.

Den nya kömiljarden måste dock bli bättre. Den får inte leda till en pinnjakt som inte förbättrar vården och bara ökar administrationen. Dessutom måste vårdens medarbetare bli fler. Därför vill vi att fler ska ha möjlighet att utbilda sig till specialistsjuksköterskor genom bibehållen inkomst under vidareutbildningen. Moderaterna satsar även en halv miljard kronor för en förbättrad cancervård för att komma till rätta med de stora skillnader som i dag finns i landet.

Sverige behöver en ny moderatledd alliansregering som tar ansvar för hälso- och sjukvården.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev