måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sjukskriven politiker deltog i fullmäktige – tvingas betala tillbaka

Publicerad: 3 februari 2022, 11:41

Är digitala politiska möten att jämställda med arbete? Försäkringskassan kräver tillbaka sjukpenning från fullmäktigeledamot.

Foto: Torstein Bøe

Aktiva politiker kan inte samtidigt vara sjukskrivna på heltid, enligt Försäkringskassan. SD-politiker i Halmstad ska betala tillbaka 135 000 kronor. Själv jämför hon digitala möten med att se på tv.

Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktigeFörtroendevaldaSverigedemokraterna

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Sverigedemokraten Andréa Skoglund är ledamot av kommunfullmäktige och byggnadsnämnden i Halmstad samt ersättare i kommunstyrelsen och socialnämnden. 

Hon har under en sjukskrivning första halvåret 2021 fått full sjukpenning och samtidigt fått arvoden för sina politiska uppdrag, uppger SVT.

Enligt Försäkringskassan visar det att hon har arbetsförmåga. Själv hävdar Andréa Skoglund att de politiska uppdragen kan ses som rehabilitering. Enligt SVT anser hon att hon inte deltagit aktivt i digitala politiska möten, utan bara lyssnat, och att det inte är mer ansträngande än att se på tv. 

Inför höstens val har partiets lokala valberedning inte satt upp politikern på valsedeln, uppger Hallandsposten. Inte heller partiets gruppledare och vice gruppledare i kommunfullmäktige finns med på listan. Frågan avgörs dock på Sverigedemokraternas årsmöte den 12 februari.

LÄS MER: SKR-kritik: Regeringen sinkar ny lag om digitala möten

LÄS MER: Civilministern om digitala fullmäktigemöten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev