Kommunpolitik
”SD:s energipolitik spelar Ryssland i händerna”
Att Sverigedemokraterna inte ställer sig bakom satsningar på förnybar energi är inte förvånande. Argumentationen är dock ihålig och ensidig. Dessutom äventyrar deras politik Sveriges oberoende och våra säkerhetspolitiska fördelar för att istället gynna stora energibolag. Släpp stuprörstänket på elsektorn som avskärmad från resten av samhället.
Publicerad: 11 januari 2017, 09:13
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det är betydligt svårare att slå ut en solpanel på villataket än att störa distributionssystemet mellan storskaligt kraftverk och konsument, skriver C i en replik till SD.
Replik. Vi ställer oss alla bakom målen om att Sverige ska ha ett elsystem som är konkurrenskraftigt, leveranssäkert och miljömässigt hållbart. Låt oss också hoppa över den gamla diskussionen om kärnkraftens miljömässighet, den kan alla vid det här laget, och istället gå in på konkurrenskraften. Att det främst är de fallande kolpriserna internationellt som gjort att Sverige har låga elpriser verkar Sverigedemokraterna helt glömt bort. Fokus finns bara på den nationella kontexten. Problemet blir bara att detta ensidiga fokus slår över och klarar inte av att se elsektorn som en möjliggörare för en konkurrenskraftig industri. Sverigedemokraterna vill, för den som läser mellan raderna, dubblera elpriset för elbolagens skull – jag undrar vad skogsindustrin, kemiföretagen eller gruvbranschen skulle tycka om det?
Vi har nyligen fått rapporter om att utländska hot riktat in sig på de svenska elnäten för att kunna slå ut dem vid behov. Att då som Sverigedemokraterna ensidigt argumentera för att satsa på storskaliga produktionsanläggningar är att spela de intressena rakt i händerna. Vårt elsystem kommer vara otroligt mycket säkrare med 100 000 små produktionsenheter som backas upp av ett antal stora när de inte producerar, istället för 100 stora utan backup. Det är betydligt svårare att slå ut en solpanel på villataket än att störa distributionssystemet mellan storskaligt kraftverk och konsument. Leveranssäkerheten och säkerhetsintresset talar alltså snarare för en ökad satsning på småskalig energiproduktion.
Sverigedemokraterna avvisar också att Sverige ska fortsätta att exportera el. Inte heller här håller argumentationen hela vägen. Att bygga en kabel till Litauen och sälja av vårt överskott för att göra dem mer oberoende av rysk olja och gas kan vara en av de bästa investeringarna i vår egen säkerhet som gjorts på länge. Ett överskott är dessutom nödvändigt, om vi vill klara oss själva när det blir stor efterfrågan. Självklart ska vi därmed sälja till andra länder när vi inte behöver elen lika mycket. Det är dessutom en utmärkt gärning för miljön, eftersom det konkurrerar ut kolkraft i våra grannländer.
SD:s energipolitik spelar, som vanligt, Ryssland rakt i händerna. Det är ingen tillfällighet att partiet röstar som de gör i Europaparlamentet, att vi ska sluta hjälpa våra grannländer att bli mer oberoende eller att satsningar på biodrivmedel för att bli av med oljan ska skrotas om Sverigedemokraterna får bestämma. Mönstret blir tydligt för den som ser helheten.
Vi i Centerpartiet är glada över Energiöverenskommelsen. Den lägger en stabil grund framåt och tryggar svenska intressen både miljömässigt, säkerhetsmässigt och jobbmässigt. Vi har dessutom fler idéer på hur vi skapar gröna jobb och ökad konkurrenskraft med grön skatteväxling. Vi genomför satsningar på biodrivmedel och forskning på ny teknik som kommer göra att Sverige fortsätter vara i framkant både miljömässigt och ekonomiskt. Vi ser helheten och vet att vi kan leverera klimatsmart energi till Sverige och våra grannländer. Det ger både jobb i Sverige och säkerhetspolitisk stabilitet.
Rickard Nordin, energipolitisk talesperson (C)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.