måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD vill ha folkomröstning om M-toppens arvode

Publicerad: 19 januari 2023, 10:31

Louise Erixon (SD) vill inte att Kith Mårtensson (M) ska vara heltidsarvoderat kommunalråd.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån, Magnus Lejhall/TT

Sverigedemokraterna i Sölvesborg fortsätter sina attacker mot kommunalrådet Kith Mårtenssons (M) heltidsarvode. Partiet försöker få till en folkomröstning om ersättningen och hävdar att många invånare är väldigt missnöjda med politikens ökade kostnader.

Ämnen i artikeln:

ArvodenFörtroendevalda

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Sverigedemokraterna har lämnat in ett folkinitiativ till kommunen i syfte att sänka kommunalrådet Kith Mårtenssons (M) ersättning. ”Det är många kommuninvånare som visat och fortfarande visar ett kraftigt missnöje med beslutet om fler heltidsarvoderade politiker”, säger Louise Erixon (SD) i ett pressmeddelande.

SD-toppen har rasat mot arvodena sedan det nya styret tillträde och kommunstyrelsens vice ordförande Kith Mårtensson gick från 20 procent av ett heltidsarvode till 100 procent. Sverigedemokraterna kräver att ersättningen sänks till den tidigare nivån. Under den gångna mandatperioden hade Samstyret ett hel- och ett deltidsarvoderat kommunalråd. Nu har kommunen två på heltid.

Om 10 procent av Sölvesborgs röstberättigade skriver under folkinitiativet ska en rådgörande folkomröstning hållas, så länge inte två tredjedelar av fullmäktiges närvarande ledamöter motsätter sig. 

Kith Mårtensson säger till SVT Blekinge att det finns en bred politisk samsyn om att höjningen är motiverad.

– Indirekt är det här en folkomröstning mot mig och mitt inflytande i politiken i Sölvesborg. Vi har gjort så här ytterst för sölvesborgarnas skull så att de ska få så genomarbetade beslut som möjligt som alla kan känna sig bekväma med, säger hon.

SD och KD uppgav på en pressträff precis före nyår att partierna vill banta kommunens politiska organisation kraftigt. Färre ledamöter och lägre arvoden skulle spara över 10 miljoner kronor. Kommunstyrelsens ordförande Birgit Birgersson Brorsson (S) viftade i en intervju med SVT bort utspelet som tramsigt och patetiskt.

LÄS MER:

Hatstorm mot M-toppen som valde S före SD

De tar över i SD:s skyltfönster – S: ”Vi hittade en glipa i samstyret” 

Chockhöjs, sänks eller fryses – arvoden en het potatis i kristider

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev