måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD-veteran blir politisk vilde – kritiserar partiet

Publicerad: 20 januari 2023, 11:42

Enligt Stefan Olsson är det en längre tids missnöje som gör att han nu lämnar SD.

Foto: LUDVIG THUNMAN

Sverigedemokraternas kommunalråd i Landskrona Stefan Olsson lämnar partiet men sitter kvar på sin post som politisk vilde.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaFörtroendevaldaSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Redan i december meddelade Stefan Olsson att han skulle lämna Sverigedemokraterna. Sedan dess har samtal pågått mellan honom och partiet. 

”Vi har gjort allt i vår makt för att nå en gemensam lösning tillsammans med Stefan, de kraftansträngningarna har misslyckats”, skriver Daniel Engström, ordförande för Sverigedemokraternas kommunförening i Landskrona, i ett pressmeddelande. 

Stefan Olsson har en annan bild. 

– Det hade gått att lösa om man velat ha dialog och kommunikation med mig, säger han till Helsingborgs Dagblad.  

I intervjun berättar han att beslutet att lämna partiet grundar sig i en längre tids missnöje. Det handlar bland annat om att partiet ville göra en arbetsbeskrivning för rollen som kommunalråd och om missnöje med partiets hantering av medlemsärenden. Han är kritisk till hur partiet centralt agerat kring de två uteslutna ex-nazisterna i Klippan, som trots uteslutningen valts in på tunga förtroendeuppdrag. 

Detta har lett till att tolv SD-politiker i Klippan nu i sin tur hotas av uteslutning.  

– Jag har försökt förändra partiet inifrån. Partiet har dubbla måttstockar – man silar mygg och sväljer elefanter. Allt beroende på vilken position man har i partiet, säger Stefan Olsson till Helsingborgs Dagblad. 

Han har varit förgrundsgestalt för SD i Landskrona sedan 2007 och blev personvald i kommunvalet förra året. Därför anser han sig ha ett förtroende från väljarna som gör att han kan behålla posten som kommunalråd när han nu blir politisk vilde. Något som SD kritiserar honom för. 

”Stefan Olsson rent ut sagt kidnappar den enda avlönade posten vi har att tillsätta”, skriver Daniel Engström i partiets pressmeddelande. 

LÄS MER: SD nominerar uteslutna ex-nazister till poster 

LÄS MER: Ny roll för Louise Erixon - ”Skönt att ha någon att prata med”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev