Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”SD tycks byta politik när det passar”

Oscar Sjöstedt och Stefan Jakobssons replik innehåller en rad konstiga påståenden. Inte bara verkar Sverigedemokraterna ha dålig koll på regeringens politik, de verkar dessutom ha läst sina egna förslag slarvigt.

Publicerad: 15 mars 2017, 11:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Även om vi räknar med förändrade skatteintäkter landar SD på över 10 miljarder kronor i neddragningar på kommunsektorn, skriver Fredrik Olovsson och Lena Hallengren (th). Foto: TT och Riksdagen.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraterna

Replik. Låt oss börja med att bemöta Sjöstedts och Jakobssons påstående att det finansiella sparandet för kommunsektorn inte skulle försvagas av deras budgetalternativ. Det stämmer inte. Även om vi räknar med förändrade skatteintäkter landar SD på över 10 miljarder kronor i neddragningar på kommunsektorn.

Sverigedemokraternas förhoppning om att de flyktingar som kommit till Sverige magiskt skulle kunna försvinna från en dag till nästa är orimlig, därför skulle deras budget fortfarande innebära att kommunerna i Sverige har att hantera nedskärningar motsvarande 7 000 vårdplatser, eller kostnaden för att driva en tiondedel av Sveriges skolor.

SDs budget skulle innebära en sänkning av tusentals lärares löner. Den ”satsning” som Sjöstedt och Jakobsson talar om är mindre än befintliga satsningar på lärarnas löner och därför de facto en neddragning. De vill också slopa satsningen på mer personal i förskoleklass och på lågstadiet samt minska stödet till kommunerna för bostadsbyggande.

Socialdemokraterna står för en jämlik kunskapsskola där elever med olika bakgrund möts. Därför ska ingen skola behöva ta hela ansvaret för de nyanlända eleverna, alla skolor ska dela på ansvaret. Nyanlända elever ska få stöd att komma in i den svenska skolan och träffa elever som har svenska som modersmål. Skattepengar som går till skolan ska gå till barnens utbildning – inte till skatteparadis.

SD tycks byta politik när det passar. Naturligtvis får de stödja vilka förslag de vill. Men när partiet lovar väljarna en sak, och därefter ändrar sig som i fallet med krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling, och att de nu vill låta vinstjakten härja fritt i skola och välfärd är det viktig konsumentupplysning till väljarna.

Sverigedemokraternas förslag är på riktigt och skulle innebära reella försämringar av svensk skola och välfärd, därför är vår kritik också allvarlig.

LÄS OCKSÅ: ”SD:s politik skulle skapa kaos i kommunerna”

Lena Hallengren, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (S)

Fredrik Olovsson, ordförande i riksdagens finansutskott (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev