Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD-toppar: "Vi tar makten med M”

Publicerad: 22 november 2017, 23:10

Dan Kareliusson, SD:s gruppledare i Stockholm, tror att hans parti efter valet tar makten i Stadshuset tillsammans med M och KD.

Nära hälften av Sverigedemokraternas gruppledare tror att de kommer att ta makten i sin kommun efter valet. Men om det inte blir möjligt föredrar en klar majoritet ett borgerligt styre. Hoppet står till stor del till att det blir Moderaterna som bjuder in partiet i värmen.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaModeraterna

Kommunvalet 2014 blev en stor framgång för Sverigedemokraterna, som ökade i 286 av 290 kommuner. Men partiet ingår i dag inte i någon enda styrande koalition. Bland SD:s kommunala toppar finns nu en stark tro på att det ändras efter nästa val. Och hoppet står till stor del till att det blir Moderaterna som bjuder in partiet i värmen.

Dagens Samhälle har frågat SD:s gruppledare i landets kommunfullmäktige om vad de tror om kommunvalet nästa år. Nära hälften av dem som svarat på enkäten tror att SD efter valet kommer att ingå i den styrande koalitionen i kommunen.

Det vanligaste är att man ser Moderaterna som en samarbetspartner, men även KD och de andra allianspartierna återkommer i kommentarerna. I några fall pekas S eller lokalpartier ut som tänkbara.

SD brukar vilja se sig som ”det enda oppositionspartiet” och har traditionellt varit ovilligt att placera in sig på en höger vänsterskala. Men svaren på enkätfrågan om vilket styre gruppledarna föredrar om SD inte får ingå visar tydligt var man har sina sympatier. 61 procent föredrar ett styre lett av ett borgerligt parti. Endast drygt 3 procent vill se ett Socialdemokratiskt styre.

pie-chart sd enkätsvar

Moderaternas ändrade kurs i migrations och integrationsfrågor och i förhållningssättet till SD har tänt ett hopp bland gruppledarna. Moderaterna är överlägset populärast när SD-topparna får ange vilket parti som de ser som näst bäst i deras kommun. Två av tre väljer här borgerligt.

Dan Kareliusson, ledare för SD:s grupp i kommunfullmäktige i Stockholm, tror att hans parti efter kommunvalet i huvudstaden kommer att styra ihop med M och KD.

– Vill de styra så kanske vi måste ingå. Jag tycker ändå att det skett en liten uppluckring bland Moderaterna om man ser till hur Ulf Kristersson uttalat sig, säger han.

SD för i dag inga politiska diskussioner med Moderaterna, framhåller Dan Kareliusson. Och han tror inte att partiets representanter utåt kommer att säga att de vill ha ett samarbete.

– Nej, de skulle inte säga ett pip om det om någon frågar. Men i den här diskussionen upprepas ju samtidigt att efter valet kan det vara en annan situation.

Om SD trots allt inte släpps fram till makten föredrar Dan Kareliusson ett borgerligt styre. Han anser att Moderaterna är det näst bästa partiet i Stockholm.

Kennerth Valtersson i Haninge tror att SD kommer att styra hans kommun tillsammans med Moderaterna efter valet.

– Vi har ett ganska bra samarbete med dem. Vi pratar regelbundet med varandra och har i princip samma uppfattning i många viktiga frågor. Vi har inte gått in med gemensamma motioner, men näst intill identiska, säger han.

– Så har det egentligen varit under hela mandatperioden. Moderaterna här ute har väl inte direkt brytt sig om det så kallade kontaktförbudet som gällde tidigare.

Även i Haninge föredrar SD:s gruppledare att ett borgerligt styre som det näst bästa alternativet.

Dan Kareliusson, SD:s gruppledare i Stockholm.

SD:s gruppledare i Västervik, Anders Loman, tror att hans parti kommer att vara med och ta makten efter valet.

– Jag utgår från att vi styr tillsammans med Moderaterna.

Slutsatsen drar han utifrån tongångar han hört från ledande moderata företrädare.

Niclas Nilsson i Kristianstad finns bland dem som tror att SD blir största parti i kommunen. Han tror att det för partiet till makten tillsammans med Moderaterna.

Att det troliga är att inget parti i förväg kommer att säga sig vilja samarbeta med SD tar han lätt på.

– Politik är ju det möjligas konst och aldrig betyder inte aldrig. Det menar de i sjuklövern bara fram tills de bestämt sig för att ändra sig.

Även om partiledaren Ulf Kristersson sagt att han inte kommer att förbjuda ett samarbete på lokalnivå är det svårt att hitta ledande moderater som öppnar för ett kommunalt samarbete med SD.

I Haninge tror alltså SD:s gruppledare på ett styre med M efter valet och talar om att det finns ett samarbete redan i dag. M:s oppositionsråd Martina Mossberg har en annan bild.

– Jag skulle säga att våra Sverigedemokrater – hur ska jag uttrycka det? – väldigt sällan är galna. De tycker för det mesta som vi och röstar på våra förslag.

SD talar om att de samarbetar med er. Ser du det också så?

– Nej, jag skulle inte kalla det för ett samarbete.

Vad tänker du att det är?

– Jag tänker att det är en öppenhet. Om Sverigedemokraterna före ett fullmäktige frågar hur vi kommer att tycka i en sak så talar vi om det. Och det är samma sak före kommunstyrelsen.

Men ni jämkar inte ihop er?

– Nej.

Västervik är alltså en av de kommuner där SD hoppas på en koalition med M. Och Moderaternas oppositionsråd Harald Hjalmarsson har sagt att han inte utesluter samarbete med något parti. Samtidigt är det långt ifrån solklart vad det kan komma att betyda när det gäller hållningen till SD.

– Utgångspunkten vill jag vara tydlig med: vi vill ha en alliansstyrd kommun. Samtidigt har jag inte mandat för att utesluta något. Den diskussionen tar vi efter valdagen, säger han.

När SD samlas till så kallade landsdagar den 23–26 november gör man det med stort självförtroende. Inte minst är optimismen stor inför kommunvalet. 2014 nådde partiet totalt 9,3 procent. Nu tror nio av tio gruppledare i enkäten att SD kommer över 10 procent i deras kommun, drygt var tredje räknar med ett resultat på över 20 procent.

David Karlsson, kommunforskare vid Göteborgs universitet, tror att det inom allianspartierna just nu pågår ”en väldigt hetsig diskussion” om hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna

– Inte minst Moderaterna debatterar detta med sig själva. De har testat med ballonger åt väldigt olika håll, säger han.

David Karlsson konstaterar att det inte är SD själva som avgör om de kommer att sitta med i styret av en kommun. På några få håll kan det räcka med ett samarbete med M för att ta makten, men oftare kommer det att behövas fler partier.

– Och om partiorganisationerna i Stockholm kraftigt tar ställning emot ett samarbete är det väldigt tufft för partiet lokalt att gå emot det även om de vill.

Han är inte förvånad över att SD:s gruppledare tyr sig till de borgerliga partierna.

– I kommunala frågor ligger de strax till höger om mitten och i sin viktigaste fråga, flyktingpolitik och invandring, anser de sig ligga närmast M och möjligtvis KD.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev