måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD-stöd ger maktskifte i S-styrda Norrköping

Publicerad: 23 september 2022, 10:45

”De har inte tagit upp några frågor som vi studsat inför”, säger Sophia Jarl (M) som nu blir kommunstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild, Claudio Bresciani/TT

Moderaterna tar över makten i Norrköping tillsammans med L och KD och har skrivit avtal med Sverigedemokraterna. ”Jag upplever SD som ett stabilt stöd”, säger Sophia Jarl (M) som blir ny ordförande i kommunstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022Val 2022Region Östergötland

CG

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Sophia Jarl betecknar maktskiftet som ”historiskt”.

– Socialdemokraterna har styrt Norrköping i olika konstellationer sedan rösträtten infördes, med undantag av tre år i början av 1990-talet, säger hon. 

Under den gångna mandatperioden har Socialdemokraterna styrt tillsammans med L, KD och C, men två av dessa samarbetspartier har nu alltså valt att styra med Moderaterna och ta stöd av SD. 

– Jag hade gärna sett att även Centerpartiet hade ingått i ett nytt borgerligt styre, men de har beslutat sig för att gå i opposition. Dörren är dock alltid öppen om de vill samarbeta kring borgerliga sakfrågor, säger Sophia Jarl.

M, L och KD har tillsammans med SD formulerat en skriftlig avsiktsförklaring kring frågor som det nya styret ska driva. På måndag ska Sophia Jarl ha en presskonferens tillsammans med SD:s gruppledare Christopher Jarnvall och presentera en trygghetssatsning. 

LÄS MER: Dörren öppen för SD? Här är kommunerna där nya högerblocket kan tar över

Innan dess vill Sophia Jarl inte gå in på några detaljer kring den politik som det nya styret kommer att föra. Hon vill heller inte berätta vilka krav SD ställt.

– De har inte tagit upp några frågor som vi studsat inför. Vi har haft bra samtal och alla partier i denna samverkan har fått ge och ta.

I Norrköping är det skillnad på kommunalråd som representerar styret och de utanför, som kallas oppositionsråd. SD har under den gångna mandatperioden haft en oppositionsrådspost. 

Huruvida SD nu kommer att få en kommunalrådspost, och vad den i så fall ska kallas vill Sophia Jarl återkomma till. 

– Det kommer att bli uppenbart när vi lite senare redovisar ansvarsområden och fördelning av kommunalrådsposter. Men man kan ju inte säga att SD är i opposition. M, KD och L kommer att styra i minoritet, men tar stöd av SD för att få igenom budgeten. 

LÄS MER: Maktskifte i Södertälje – Godner (S) tvingas bort av ny högerallians

LÄS MER: Lars Stjernkvist om de onödigt hårda orden han ångrar

Mandatfördelningen i Norrköping efter valet 2022

M 21

L 4

KD 5

SD 15

C 4

S 25

V 8

MP 3

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev