fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD stärker greppet om Sölvesborg

Publicerad: 11 september 2022, 22:35

Robert Lindén (SD), Sverigedemokraternas gruppledare, under partiets valvaka i Sölvesborg. Foto: Magnus Lejhall

Med en kraftig framryckning i kommunvalet ser Sverigedemokraterna ut att bli största parti i Sölvesborg.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Senaste nyttPolitik

TT

Torbjörn Tenfält


Jublet vill aldrig ta slut när Robert Lindén fattar mikrofonen och berättar att SD gjort ett mycket starkt kommunval i Sölvesborg. När drygt hälften av rösterna räknats har partiet nästan 40 procent, jämfört med knappt 29 procent för fyra år sedan. Men då fattas bland annat ett par distrikt i centrala Sölvesborg där SD inte brukar vara lika starka.

– Det är gåshud på den, hojtar fullmäktigeledamoten Casper Borgström när han tar del av siffrorna.

Under de senaste fyra åren har Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala SOL-partiet haft makten tack vare 27 av de 49 mandaten i Sölvesborgs kommunfullmäktige. Nu backar alla utom SD.

– Vår ambition är att fortsätta styra med våra samarbetspartier. Vi har hållit ihop Samstyret och levererat det vi lovat väljarna, säger Robert Lindén, som håller i valvakan i partilokalen på Järnvägsgatan då kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon blivit sjuk.

Tillsammans har de fyra partierna betat av ett 220 punkter långt handlingsprogram. Beslutet att stoppa skolbibliotekens inköp av nya böcker på alla elevers modersmål har väckt nationell uppmärksamhet, likaså att kommunen inte ska hissa prideflaggor eller köpa in konst som riskerar att väcka negativa känslor bland invånarna. Mycket annat har passerat obemärkt och ofta med oppositionens stöd.

Senaste året har det också varit en hel del debatt om majoritetens beslut att avverka en vacker gammal bokskog i Vitahall strax utanför Sölvesborg för att ge plats åt bostäder. Beslutet har väckt en hel del protester.

– Av resultatet att döma verkar det som att väljarna delar vår syn att området behövs för bostadsbyggande, säger Robert Lindén.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev