söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD släpps in till makten i före detta S-fästet

Publicerad: 30 september 2022, 09:27

Dag Bergentoft (M) blir ny kommunstyrelseordförande i Öxelösund.

Oxelösund har tidigare alltid haft en socialdemokrat som kommunstyrelsens ordförande. Nu tar en borgerlig majoritet där Sverigedemokraterna ingår över.
”SD köper all politik som vi gick till val på”, säger den ledande moderaten.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttModeraternaSDSverigedemokraternaKristdemokraternaLiberalerna

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


På torsdagen blev det klart: det nya högerblocket – Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – bildar nytt styre i Oxelösund. Därmed faller ännu ett S-fäste. Socialdemokraterna har i alla tider styrt kommunen, länge med egen majoritet men senast tillsammans med Vänsterpartiet.

Nu är Moderaterna största parti och leder den nya koalitionen. Dag Bergentoft (M), som blir kommunstyrelsens ordförande, är medveten om att det som sticker ut är att SD inte bara förväntas vara stödparti utan ingår styret. 

– Vi bjöd in dem till samtal och kom snart underfund med att de köper all borgerlig politik som vi gick till val på, så det blev ganska enkelt, säger han.

Samtidigt understryker Dag Bergentoft att han inledningsvis tog kontakt med Centerpartiet för att bilda ett alliansstyre som kunde ta stöd av SD. C sa dock bestämt nej till en sådan lösning.

– Och SD var tydliga med att de inte nöjde sig med att bara vara ett stöd. De är ju tredje största parti. Jag tycker också att om man ska ta fullständigt ansvar så ska man ingå i majoriteten.

Det är lättare att samarbeta med SD i kommunpolitiken än på riksnivån, anser Dag Bergentoft.

– Lokalt jobbar vi pragmatiskt och vi är helt överens med SD om politiken. Jag har också gått igenom deras valprogram för Oxelösund och det är väldigt allmänt hållet. Jag tror att alla, från vänster till höger, kan ta det. 

Hittills har Oxelösunds kommun haft all äldreomsorg i egen regi. Det vill det nya styret ända på. 

– Vi kommer att erbjuda mark för att det ska byggas ett privat äldreboende. För att vi ska komma ifrån diskussionen om vinster i välfärden får det gärna vara stiftelsedrivet. Vi vill också ha privata alternativ i hemtjänsten, antingen genom att vi inför LOV eller upphandlar 50 procent, säger Dag Bergentoft.

Oxelösunds nya styre har totalt 16 av 31 mandat i fullmäktige.

LÄS MER: Dörren öppen för SD? Här är kommunerna där nya högerblocket kan tar över 

LÄS MER: Socialdemokratiska skyltfönster släcks på flera håll – ”De har sagt att sossarna styrt för länge”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev