Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD:s politik drabbar alla oss i småstäder och landsbygd

Sverige ska vara ett land där alla kan känna trygghet – oavsett var man bor. En stark välfärd ska finnas i hela landet. I alla län. I alla kommuner. På alla orter. Det är de flesta svenskar överens om. Men det tycker inte Sverigedemokraterna. SD går till val på motsatsen – de vill kraftigt försämra tillvaron för alla landsbygdsbor.

Publicerad: 18 augusti 2018, 06:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Debattören varnar för att SD vill skära ner med 13 miljarder i välfärden per år genom sina minskningar i statsbidragen.

Foto: Patrick Trägårdh, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

LandsbygdenSverigedemokraterna

SD driver en politik som är direkt landsbygdsfientlig. De vill cementera storstadsfixeringen i Sverige. De vill göra stora nedskärningar i välfärden. Och de vill prioritera enorma skattesänkningar åt de allra rikaste framför trygghet åt vanligt folk.

SD går till val på att skära ner kraftigt i statsbidragen till kommunerna och landstingen. Det skulle slå hårt mot alla oss som bor i småstäder och på landsbygden.

För många mindre kommuner så är statsbidragen en väldigt viktig del i att få ekonomin att gå ihop. Med SD:s politik så skulle flera kommuner kastas in i ekonomiskt kaos – med försvagad välfärd som följd.

Totalt vill SD skära ner med 13 miljarder i välfärden per år genom sina minskningar i statsbidragen. Det motsvarar ungefär kostnaden för 20 000 gymnasielärare, 30 000 undersköterskor eller 25 000 förskollärare. Eftersom de mindre kommunerna ofta är mer beroende av statsbidragen så kommer dessa att drabbas hårdast.

Vem skulle vilja bo på landsbygden i SD:s Sverige? Vem vill bo på landsbygden om skolorna stängs ner, om vården försämras och äldreomsorgen får personalbrist? För det är precis vad som skulle bli resultatet med SD:s politik.

SD har föreslagit att ingen kommun ska få mer än 10 procent av sina skatteintäkter från de generella statsbidragen. Riksdagens utredningstjänst har räknat på vad det skulle betyda för olika kommuner i Sverige.

Ta till exempel Ragunda i Jämtland, en typisk landsbygdskommun med 5000 invånare. För att klara av SD:s politik skulle de behöva göra besparingar på 106 miljoner kronor. Det motsvarar hela kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Eller all barn- och utbildningsverksamhet plus räddningstjänsten samt all myndighetsutövning.

Ett annat exempel är Älvdalens kommun i Dalarna. De skulle förlora 109 miljoner om SD fick bestämma. För att kunna göra så stora besparingar skulle alla kommunens 176 undersköterskor och hälften av alla 63 lärare kunna sägas upp. Och då återstår 10 miljoner i ytterligare besparingar.

Men varför vill SD göra så stora besparingar i landsbygdens välfärd? För de vill istället kunna lägga stora summor pengar på skattesänkningar åt rika storstadsbor.

Jimmie Åkesson tycker att den som har en månadslön på 100 000 kronor ska få 46 000 kronor i sänkt skatt per år (själv råkar Åkesson tjäna just 100 000 kronor i månaden).

Sverigedemokraterna tycker också att den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning ska få 13 gånger mer i sänkt skatt än den fattigaste tiondelen. Hur många ur Sveriges rikaste tiondel bor på landet?

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna inte bryr sig om oss som bor i småstäder och på landsbygden. Jimmie Åkessons budskap till oss unga utanför storstäderna är tydligt: han vill inte att vi ska lyckas. Han vill avrätta landsbygden och kväva varje uns av framtidstro hos landsbygdens ungdom.

Att rösta på SD är att rösta nej till en levande landsbygd. Kom ihåg det den 9 september.

Sebastian Rasmusson, S-debattör och SSU Härnösands ordförande

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev