tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD nominerar uteslutna ex-nazister till poster

Publicerad: 9 december 2022, 12:31

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

SD i Klippan nominerar två tidigare nazister som är uteslutna ur partiet till kommunala förtroendeuppdrag. Partidistriktet i Skåne tar avstånd från lokalavdelningens agerande.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022SverigedemokraternaNazism

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Andreas Olofsson, som varit lokal ledare för nynazistiska Nationalsocialistisk front (NSF), och Thomas Jelinek, tidigare lokal propagandachef för NSF, nomineras båda till kommunala uppdrag för Sverigedemokraterna i Klippan, rapporterar Expressen. Andreas Olofsson föreslås bli ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Thomas Jelinek är föreslagen som ledamot i kommunstyrelsen. Detta trots att de båda uteslöts ur partiet 2018 då Expressen och Expo avslöjade deras nazistiska bakgrund. 

Sverigedemokraterna i Skåne tar avstånd från lokalavdelningens nomineringar. 

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på att man från lokalt håll valt att nominera flera uteslutna personer till kommunala förtroendeuppdrag på partiets mandat. Det är helt oacceptabelt, säger Mikael Eskilandersson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Skåne till Expressen. 

SD har i kommunen gått in i en koalition med KD och lokala partiet Vår framtid Klippan. För att få majoritet i fullmäktige har de inlett ett samarbete med två moderata ledamöter som gått emot sitt parti för att stötta det nya styret. Båda riskerar nu uteslutning ur M. En av dem, Anna Andresen, har nominerats till kommunstyrelsens ordförande av det nya styret. Hon har inga synpunkter på att två uteslutna ex-nazister föreslås få uppdrag i kommunen. 

– Det är en fråga för SD och jag ser inte det som ett problem, säger Anna Andresen till Expressen. 

LÄS MER: Kommunen kan få politisk vilde som kso

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev