måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD nekades oppositionsråd – får styra i stället

Publicerad: 27 december 2022, 09:41

Ljusdals kommun får ett nytt majoritetsstyre efter att det tänkta styret spruckit. Foto: Pelle Nyberg/Bildbyrån

M och KD hoppade av den tänkta koalitionen i Ljusdal när SD inte fick oppositionsrådsposten. Nu bildar de nytt styre med SD i stället.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022Senaste nyttModeraternaSDSverigedemokraternaSocialdemokraterna

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


På juldagen presenterades den nya politiska koalitionen Framtid Ljusdal som har för avsikt att styra kommunen, rapporterar Ljusdals-Posten. Det nya styret består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och lokala Ljusdalsbygdens parti. Tillsammans får de 21 av 41 mandat i fullmäktige och kan därmed styra i majoritet. Pernilla Färlin (M) föreslås bli kommunstyrelsens ordförande. 

Det nya styret ska klubbas på onsdagens extra kommunfullmäktige. Ett möte som utlystes efter att det tänkta styret bestående av S, M, L och KD sprack en vecka före jul. Bakgrunden var att S stödde C-kandidaten till oppositionsråd. Något som M och KD ansåg stred mot praxis att oppositionsposten skulle gå till SD som största oppositionsparti. 

LÄS MER: Bråk om oppositionsposter i flera kommuner – ”Man har infört diktatur”

Efter en veckas förhandlingar står det nu alltså klart att följden blir att S petas från styret och ersätts av SD och Ljusdalsbygdens parti. 

– Om man tittar på hur Ljusdals kommun röstar så tycker jag att det är demokrati att de också får vara med, säger Pernilla Färlin (M) till SVT Gävleborg om varför hon vill samarbeta med SD. 

LÄS MER: Karta: Alla styren klara – här är Sveriges nya politiska karta 

LÄS MER: M har ersatt C på kommuntronen – så mycket makt får partierna

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev