Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD klart svagare i kommunerna

Publicerad: 5 juli 2018, 04:00

Sverigedemokraternas stöd i kommunerna är klart lägre än på riksplanet. Det visar en unik opinionsmätning som DS kan presentera.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaKommuner

Opinionsinstitutet Skop har under maj och juni för Dagens Samhälles räkning frågat drygt 1 200 väljare vilket parti de tycker är bäst i kommunpolitiken.

Siffran för SD sticker ut – bara 11,5 procent.

I samma mätning har respondenterna även fått ange vilket parti de anser är bäst i rikspolitiken. Där väljer 19 procent Sverigedemokraterna. Det är med andra ord tydligt att SD värderas annorlunda när det gäller kommunpolitiken.

– Ett nytt parti orkar inte alltid nå ut i kommunpolitiken. SD har haft svårt att rekrytera duktiga politiker som kan agera utåt. Och de har ju många tomma stolar. Dessutom är de frågor som de är profilerade på i stor utsträckning riksfrågor, säger Örjan Hultåker, vetenskaplig ledare på Skop.

Dagens Samhälle kan publicera en för kommunpolitiken unik mätserie över opinionen. Skop har det senaste året mätt partisympatierna vid fem tillfällen. Serien visar att svängningarna mellan mätningarna är relativt små. SD:s andel har exempelvis varierat mellan 8,6 och 11,7 procent.

– I den kommunala väljarbarometern slår inte dagsfrågorna igenom på samma sätt som i rikspolitiken, säger Örjan Hultåker.

SD har ofta hävdat att partiet underskattas i opinionsmätningar. Örjan Hultåker tror att den risken minskat.

– När de hade 3 procent så köpte jag att det fanns en skämsfaktor, att man kanske inte ville ange att man stödde SD. Men när var femte väljare stöder dem i rikspolitiken så är det inte ett lika övertygande argument längre, säger han.

En mätning av väljarnas sympatier i kommunpolitiken ger en uppfattning om hur vinden blåser. Men valresultatet kommer förstås att variera stort från kommun till kommun. SD:s spann 2014 låg exempelvis mellan 0,7 procent i Dorotea och nästan 24 procent i Örkelljunga.

I Skops kommunala maj/juni-mätning samlar de fyra allianspartierna 43,7 procent av sympatierna. För S, V och MP är siffran 41,4. De rödgrönas relativt stora övertag från förra valet har alltså vänts till ett knappt underläge.

Det kommer med andra ord att bli synnerligen jämnt och ovisst i många kommuner. SD får troligen en vågmästarställning på rekordmånga håll. Men blocken i kommunerna är långtifrån lika cementerade som i rikspolitiken. MP styr exempelvis inte sällan med de borgerliga. Dessutom tillkommer lokala partier på många håll.

Efter förra kommunvalet, när SD totalt fick 9,3 procent av rösterna, blev det i många kommuner en utdragen process innan ett styre kunde bildas. Det slutade med rekord både när det gäller antalet blocköverskridande och minoritetsstyren. Med ett SD som ser ut att öka är det troligt att den trenden håller i sig.

Dagens Samhälle har med en granskning visat att de blocköverskridande styrena faktiskt har hållit bättre än de som består av enbart rödgröna partier eller borgerliga. Ledande företrädare för de blocköverskridande styrena har också ofta varit påtagligt positiva till samarbetet.

Om blocköverskridandet, som ofta tillkommer för att undvika att SD får inflytande, fortsätter avgörs förstås även av om väljarna i höst belönar eller straffar de partier som stått för det under mandatperioden.

Ett nittiotal kommuner styrs i minoritet, något som på många håll blivit alltmer odramatiskt. I stora frågor råder ändå ofta bred enighet. På flera håll har den styrande minoriteten suttit kvar även när den förlorat en budgetomröstning.

rödgrön

Socialdemokraterna backar i mätningen jämfört med förra valet, från 31,2 procent till 29,3, men är fortfarande klart största parti. M ökar från 21,6 till 25,4 procent. Båda de två stora partierna får i maj/juni-mätningen ett större stöd kommunalt än i rikspolitiken.

– En tendens vi har sett även tidigare är att S är lite starkare i kommunala väljarbarometrar än i rikspolitiska. Nu ligger även Moderaterna lite högre. I och med att Sverigedemokraterna ligger så mycket lägre i kommunpolitiken blir det mer utrymme för de andra partierna. Det är främst M och S som tar hem de röster som inte går till SD, säger Örjan Hultåker.

alliansen

Centern är av tradition starkare i kommunvalet än i riksdagsvalet. Den bilden ser nu ut att kunna ändras. Partiet är jämnstort på de två nivåerna.

Liberalerna tappar jämfört med förra valet, men ligger högre i kommun än i riksmätningen.

Även KD har en bättre kommunsiffra, men minskar jämfört med valet. Partiet riskerar att i många kommuner bli utan mandat.

Det gäller även MP som backar från 7,8 procent i valet 2014 till 4,9.

Vänsterpartiet ser ut att kunna öka i kommunvalet. Partiet kan dock bli en förlorare om trenden med blocköverskridande styren håller i sig. När S går ihop med borgerliga partier offras ofta V.

I undersökningen angav 1,1 procent att de anser att Feministiskt initiativ är bäst i kommunpolitiken. 2,3 procent valde kategorin ”övriga partier”.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaKommuner

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev