Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD in i styret i första Norrlandskommunen

Publicerad: 27 oktober 2022, 14:19

Bjurholm blir den första Norrlandskommunen där SD ingår i styret.

Foto: Lars Lindh/Bjurholms kommun

För första gången tar Sverigedemokraterna plats i styret i en kommun i Norrland. Tillsammans med M och KD ska partiet leda landets minsta kommun.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022Sverigedemokraterna

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Förhandlingarna om makten i Bjurholm har landat i ett majoritetsstyre med M, KD och SD, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Sverigedemokraterna blir det minsta partiet i koalitionen med 12,8 procent av rösterna och tre mandat i fullmäktige. 

Att SD tar plats i koalitionen som ska leda Sveriges befolkningsmässigt minsta kommun innebär att det är första gången som partiet ingår i ett styre i Norrland. 

Föregående mandatperiod styrdes Bjurholm av M, C, KD och L. I årets val ställde Liberalerna inte upp. Centerpartiet har deltagit i förhandlingarna under hösten men valt att stå utanför styret. 

Efter valet 2018 lyckades SD bara tillsätta två av sina tre mandat i fullmäktige. I årets val hade partiet tre kandidater på listan och räknar med att det inte blir någon tom stol. 

– Vi är aktiva alla tre och vi har bestämt oss för att vi ska gå om inget personligt skulle inträffa. Vi är enade, vi vet vad vi står för och vi är en väldigt bra grupp, säger Monika Sandelin, andranamn på SD-listan, till Västerbottens-Kuriren. 

LÄS MER: Karta: Drygt 250 styren klara

LÄS MER: Överraskningen – här är Sveriges vanligaste styre

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev