tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD fångade en verklighet som negligerats

Glesbygden har tagit ansvar för en liberaliserad storstadsfixerad invandringspolitik dikterad av S, M, FP, KD, MP och C:s företrädare i Stockholm. Följden blir att välfärdssystemen i en rad kommuner sätts under hård press, samtidigt som ett infekterat debattklimat omöjliggör att frågan diskuteras rationellt utan att SD-kortet spelas ut och förstör diskussionen, skriver två S-märkta bloggare, en centerpartist och en M-märkt bloggare.

Publicerad: 29 september 2014, 04:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SD lyfte problemen alla andra negligerade.


Ämnen i artikeln:

LandsbygdenFlyktingmottagandeSverigedemokraternaMigration

Valet till riksdagen kommer över tid att följas av ett antal valanalyser. Dessvärre kommer dessa valanalyser fokusera mer på hur riksdagsvalet föll ut och inte koppla ihop de demografiska skillnader och de lokala valresultaten som borde vara en självklar del av analysen.

Det finns nämligen inget parti förutom Sverigedemokraterna som kan utropa sig till segrare även fastän Stefan Löfven fått talmannens uppdrag att bilda regering. För att försöka förstå vad som egentligen hände den 14 september 2014 krävs en mer ingående analys. Ner på individnivå av de kandidater som varit valbara.

Valresultatet ger vid handen ett antal, för en yttre betraktare, motsägelsefulla bilder. Det favorittippade Miljöpartiets genomklappning i valrörelsens slutfas måste ha kommit som en total överraskning, från runt tio procent i opinionsundersökningarna till att landa på ett lägre resultat än 2010. Detta samtidigt som de statsbärande partierna S och M backar i glesbygd och förlorar på röstsplittring mellan riksdags- och kommunvalet.

I valet till kommunfullmäktige i Ystad röstade hela 39 procent av väljarna på Socialdemokraterna medan var fjärde socialdemokratisk väljare sedan valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har lyckats fånga den vind av känsla, de facto till del sakligt betingad, av utanförskap som attraherar dessa väljare.

I valet till Riksdagen fördubblade Sverigedemokraterna sitt väljarstöd och kommer under nästa mandatperiod, genom talmansposten, vara en del av Sveriges internationella representation. Detta på grund av, eller tack vare, att just Sverigedemokraterna lyckats fånga en verklighet som i mångt och mycket negligerats av de övriga partierna. Expressens ledarskribent Anna Dahlberg formulerar detta bäst av alla. Hennes krönika landar i följande slutsats:

Det är ett tvivel på att det räcker att vi öppnar våra hjärtan. Det är en uppriktig undran om Sverige ensamt kan gå mot strömmen och kombinera ett snabbt växande antal nyanlända med en jämlik välfärdsstat. Det tvivlet kan inte brunstämplas eller avfärdas. Det har inget med Sverigedemokraternas unkna främlingsfientlighet att göra, utan kan lika gärna bottna i en omsorg om det mångkulturella samhälle vi har.

Dahlberg har rätt i detta. Det vi sett av valresultaten på lokal nivå där SD vann mer än 30 procent av rösterna i varje valkrets som härbärgerar en flyktingmottagning har inget med främlingsfientlighet att göra. Det är just omsorgen och oron över vårt välfärdssystem som borde vara den naturliga slutsatsen. Valresultatet är en logisk konsekvens av detta.

När Migrationsverket aviserar vad som i praktiken är en dubblering av antalet mottagna invandrare – flyktingar, invandrare eller anhöriginvandrare – samtidigt som våra välfärdssystem redan går på knäna och att mottagandet leder till en systemkollaps lokalt så händer saker i valmanskåren. När Hultsfreds kommuns folktandvård tvingas skjuta upp tandvård för skattebetalande kommuninnevånare till förmån för nyanlända asylsökande med dålig tandhälsa så händer otrevliga saker i samhället. Och Hultsfred är inte det enda exemplet.

Ställdalen, i Ljusnarsbergs kommun, tog 2012 emot 231 nyanlända flyktingar i anläggningsboende med 1,5 distriktsläkare som enda resurs. Stockholms stad tog under samma år emot hela 93 stycken i anläggningsboende och dryga 3 000 i enskilt boende, och detta med en miljonstads alla resurser i ryggen. I Ställdalen fick Sverigedemokraterna mer än 35 procent av rösterna och var lika stora som Socialdemokraterna. I Stockholms stad fick SD endast 4,9 procent.

Att valet gick som det gick är även en effekt av hur infekterat debattklimatet är kring just invandring och migration. Inte i en enda debatt har detta ämne avhandlats utan att Jimmie Åkesson eller Sverigedemokraterna nämnts, utan att ens behöva vara närvarande i rummet. Sverigedemokraterna äger detta område helt själva och får hela det övriga mediala och politiska etablissemanget att prata om dem istället för att vi kritiskt kan debattera systembrister.

Sverigedemokraterna har visat sin makt, de har föst alla de övriga partiledarna i exakt den riktning de önskar och fått dem att fokusera mer på Jimmie Åkesson som person än systembristerna.

Det får nog betraktas som ett faktum att Sverige har en avsevärd väg kvar att gå för att ledigt kunna föra en evidensbaserad migrations- och integrationspolitisk debatt. Underlaget som i andra frågor är utgångspunkten för den politiska riktningen, tenderar att vara oklart för de flesta väljare. Utifrån den asymmetriska fördelningen av asylsökande till Sverige, sker också en vidare asymmetrisk fördelning över landet.

Landsbygdens förutsättningar är nyckeln om ett stort asylmottagande ska kunna genomföras med rimliga resultat. Med en förväntad försämring av landsbygdens förutsättningar så är risken stor för att fördjupade klyftor uppstår. Den politiska signalen har varit tydlig under flera mandatperioder.  Det finns ingen specifik mellanväg för att uppnå en god utveckling i migrations- och integrationsfrågor. Det är fullt acceptabelt att kunna resonera runt dagens generella linje. Vilket fler och fler gör i dag. Men inte så kreativt och resonabelt som de flesta faktiskt kan med ett hämmat debattklimat. Nu är det dags att inkludera fler i processen och resonera konstruktivt.

Att som i dag, genom oförutseende politiska signaler bidra till att skapa en konstlad motsättning och fientlighet mellan annars väl samexisterande grupper är ett ansvar som ingen vill ta med sig in i framtiden och är inte acceptabelt att lämna därhän. Detta torde alla politiska partier kunna enas om.

Analysen borde därmed vara klar. Det är glesbygden och Sveriges mittfåra som tar ansvar för den alltmer liberaliserade storstadsfixerade invandringspolitiken som dikteras av såväl S, M, FP, KD, MP som C:s företrädare placerade i Stockholm. Dessa väljare, i det som kallas glesbygd, känner inte igen sig i uppmaningen att öppna sina hjärtan ytterligare samtidigt som debattklimatet inte tillåter systemkritik. Deras hjärtan är redan öppna. I vissa kommuner till bristningsgränsen. Välfärdssystemen i dessa kommuner kommer vara satta under fortsatt press samtidigt som debattklimatet inte visar några tecken på att bli mer tillåtande.

Med allt vad det kommer att innebära inför valet 2018.

Fotnot: De båda S-märkta skribenternas bloggar Högbergs tankar respektive Ledarsidorna.se innehåller mer och fördjupat material om deras analyser av valresultatet och SD:s framgångar i valmanskåren. Fredrik Antonssons blogg återfinns här. Antonssons namn under artikeln har lagts till i efterhand, men skulle ha varit med som undertecknare redan vid publiceringstillfället.

Peter Högberg, S, Vimmerby

Edward Nordén, C, Svalöv

Johan Westerholm, f d underrättelseofficer, driver (S)-bloggen Ledarsidorna.se.

Fredrik Antonsson, f d M, numera oberoende konservativ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev