torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

SD-arvode höjs med 33 000 kronor – rör upp känslor

Publicerad: 8 december 2022, 09:19

Henrik Thorsell, gruppledare för L, anser att M köper stöd från SD genom det höjda arvodet. Carina Wutzler (M) avfärdar detta och hävdar att Henrik Thorsell är bitter.

Foto: Privat, Johan Nilsson / TT

M och SD i Vellinge får skarp kritik för den kraftiga höjningen av arvodet till kommunstyrelsens andre vice ordförande Karl-Johan Persson (SD). Henrik Thorsell (L) ser det som att M har köpt stöd från SD.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022SverigedemokraternaLiberalernaModeraternaArvoden

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Arvodet till kommunstyrelsens andre vice ordförande i Vellinge höjs från 42 103 till 68 418 kronor i månaden plus fri bil, en förmån värd 7 000 kronor i månaden, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Med bilförmånen blir det höjning på drygt 33 000 kronor. 

Moderaterna som tappade sin egna majoritet i årets kommunval är överens med Sverigedemokraterna om höjningen. Sedan tidigare står det klart att posten som kommunstyrelsens andre vice ordförande går till Karl-Johan Persson (SD). Ett beslut som fått skarp kritik av den övriga oppositionen som anser att posten, som är avsedd för oppositionen, inte bör gå till SD då partiet ingår i en valteknisk samverkan med styrande M. ”Enklare uttryckt har man infört diktatur”, har Liberalernas gruppledare Henrik Thorsell tidigare sagt till Dagens Samhälle. 

Han är även starkt kritisk till det höjda arvodet som han ser som ett sätt för M att betala för stöd från SD. 

– Det här handlar bara om pengar och makt. Att man köper sig oförändrad makt trots valnederlaget, säger Henrik Thorsell (L) till SVT Nyheter Skåne.

Han hade tidigare posten som kommunstyrelsens andre vice ordförande, men har nu blivit av med den trots att L gick framåt i valet och är större än SD i Vellinge. 

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) tillbakavisar  kritiken. 

– Jag tycker att det är ett uttryck för att han är sur och bitter och att han nu tappar tunga uppdrag som naturligtvis påverkar hans inkomst, säger hon till SVT Nyheter Skåne. 

LÄS MER: Bråk om oppositionsposter i flera kommuner – ”Man har infört diktatur” 

LÄS MER: Statsvetare: Så undviks strider om oppositionsposter 

LÄS MER: Karta: Bara fyra styren kvar – här är det klart

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev