Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Schyman: Fi nu större än flera av riksdagspartierna

Feministiskt initiativ var partiet med de minsta ekonomiska resurserna i årets val och ändå fick vi störst genomslag. Vi har imponerat på många och vunnit i respekt hos ännu fler. Vi har medlemmar från Kiruna i norr till Ystad i söder och har tagit plats i 13 kommuner med minst 25 mandat. Ingen kan längre nonchalera Fi som politisk kraft.

Publicerad: 24 september 2014, 13:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Här är vår politik i kommunerna.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminismSverigedemokraternaFeministiskt initiativ

Visst fanns det en omedelbar besvikelse över att vi inte kom ända fram till riksdagen. Men vi gjorde ett otroligt bra val! Det blev äntligen ett politiskt genombrott för feminismen. Vi ökade väldigt mycket, vi får partistöd de kommande åren och vi får valsedlar i alla vallokaler nästa val (vilket faktiskt betyder en hel del, vi har polisanmält flera vallokaler för att de inte informerat rätt).

Vi ökade konstant medlemsantalet och aktivismen under hela valrörelsen. Vi går framåt. Vårt ungdomsförbund, Unga Feminister, är nu landets tredje i storlek. Själva är vi i dagsläget medlemsmässigt fjärde största parti, med cirka 22 000 medlemmar, fördelade på 65 olika medlemsgrupper.

Vi är alltså betydligt större än flera av riksdagspartierna. Vi har vårt största stöd bland unga, vilket bådar gott inför framtiden, men vårt stöd spänner också över generationsgränser. Jag mötte ofta det i valrörelsen. Dotter, mamma och mormor. Förenade i samma engagemang. Och döttrar som dragit med sina fäder eller söner som dragit med sina mödrar. Vår äldsta aktivist är 102 år!

Det som förenar alla är en längtan efter att politiken ska beröra och behöva. Just mig. Med mina erfarenheter och mina kunskaper. Från arbetslivet, från skolan, från ett samhälle som ger allt fler allt mer olika förutsättningar. Att det jag känt på min hud också kan formuleras i politik. Att min kropps erfarenheter kan bli en tillgång. Att jag får komma som jag är och att mitt engagemang bär. Detta är rörelsen och detta är styrkan. Det som inte kan stoppas längre.

Många analyser efter valet har sett Sverigedemokraternas framgångar som en konsekvens av de etablerade partiernas strävan mot mitten, vilket gör dem alltmer lika. De ideologiska skillnaderna göms i ett ständigt siffertrixande och det gynnar SD allra bäst. SD lyckades, som enda parti i riksdagen, framställa sig själva som ett parti som hade något annat att erbjuda: Ett mål, en vision, ett annat samhälle. Visserligen byggt på auktoritet, instängdhet, rasism, patriarkalt tänkande och jämställdhetspolitiskt bakåtsträvande men - gamla traditionella roller ger trygghet i ängsliga tider.

Den kommunpolitiska arenan är central i en vital demokrati. För att bryta föreställningen om att politik på kommunal nivå bara handlar om förvaltning, inte förändring, är det viktigt att förstå och att analysera hur det fungerar. Valet 2010 var första gången Fi tog plats i kommunfullmäktige genom att bli tredje största parti i Simrishamns kommun. Där har vi bland annat lyckats besluta om rätt till heltid och utvecklat en bättre jämställdhetsplan. I Malmö har Feministiskt initiativ redan nu formulerat målsättningar som kommer att vara ledstjärnor för den kommande mandatperioden. Bland annat inrättandet av en ny kommunalrådspost med ansvar för mänskliga rättigheter, att alla invånare ska få likvärdig behandling oavsett medborgarskapsstatus och att kommunen ska erkänna allas rätt till en bostad.

Feministiskt initiativ har nu under fyra år möjligheten att vara med och påverka och gestalta politiken i många människors direkta vardag – på det lokala planet. Vi kan visa på alternativ till SD:s vision. Många av våra grundläggande värdefrågor såsom till exempel öppna gränser, jämställdhet, mänskliga rättigheter och hållbarhet kan förverkligas just på den kommunala nivån.

Vår närvaro i kommunpolitiken har haft och kommer främst att ha den inverkan att också andra partier tvingas förhålla sig även lokalt till frågor som rör jämställdhet och frihet från diskriminering. Den långsiktiga konsekvensen av detta blir att dessa frågor stärks. Och det är just det som är det viktiga nu, i dagens politiska läge. För oavsett majoritetsförhållandena i varje enskild kommun hoppas jag att vi förtroendevalda kan vara överens om att vi ska möta medborgarna i samtal om vardagen; om oron, om rädslan för förändringar, om glädjen i ett tryggt samhälle, om möjligheterna i en gemenskap med hopp i stället för hat.

Vi ska ta avstånd från all politik som inte respekterar varje människas lika värde men vi ska aldrig ta avstånd från människor. Jag tror inte på tigandets taktik och det borde ingen annan göra heller efter det här valet. Det handlar inte om att förkasta SD:s väljare. Det handlar om att förkasta SD:s politik och tydligt visa att det finns andra möjligheter.

Gudrun Schyman, talesperson Feministiskt initiativ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev