Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Satsa på en utvecklad kömiljard i stället!

”Patientmiljarden” som regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommit överens om kommer inte att avlasta landsting och regioner i sommar. Pengarna borde i stället användas för att korta väntetiderna på riktigt för alla patienter som är i behov av vård, skriver ledamöterna från Alliansen i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Publicerad: 19 juni 2018, 14:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen och SKL har slutit en överenskommelse om en extra satsning om 600 miljoner kronor på det man kallar för ”Patientmiljarden”.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SKRRegeringenVårdköerRegionerPatienterAlliansen

I sista stund innan sommaren och innan valet har nu regeringen och SKL slutit en överenskommelse om en extra satsning om 600 miljoner kronor på det man kallar för ”Patientmiljarden”. Tanken är att dessa extra miljoner ska kunna hjälpa landsting och regioner i sommar. Vi kan dock inte se hur dessa pengar ska lösa de problem som regeringen och SKL beskriver.

I överenskommelsen beskrivs bland annat problemen med de ökande vårdköerna. Man skriver att det är viktigt att vården arbetar aktivt för att hålla väntetiderna på en rimlig nivå. Vi kan inte annat än att instämma.

Väntetiderna till hälso- och sjukvården i Sverige har ökat de senaste åren. Allt fler patienter får i dag vänta allt för länge på att komma fram per telefon till sin vårdcentral, träffa en läkare eller få en åtgärd eller behandling utförd. Men vi ser också att det finns skillnader i landet. Landsting och regioner med alliansledning har generellt kortare väntetider än de S-styrda.

Regeringen och SKL har under de senaste åren gjort en rad satsningar som gått under olika benämningar, allt från ”Professionsmiljard ” till nu ”Patientmiljard”. Dessa har försökt att adressera problemen med de ökande köerna i vården – utan att lyckas.

Under alliansregeringen infördes  ”Kömiljarden”. Den gav ett tydligt incitament till landsting och regioner att just korta köerna och öka tillgängligheten till rätt vård i rätt tid för patienten. Vi såg då tydliga resultat där köerna minskade och tillgängligheten till vård ökade inom alla områden.

Vi ser inte att den ”Patientmiljard” som nu finns eller det tillägg i form av extra miljoner kronor kommer att ge de effekter som överenskommelsen avser. Den kortsiktighet som finns i förslaget där man exempelvis avser att multiprofessionella team och mobila team ska kunna komma på plats redan till sommaren är orealistisk.

Samtidigt som man anger vad pengarna ska användas till skriver man att förutsättningarna och problembilden ser olika ut i landet. Pengarna fördelas sedan utifrån befolkningsmängd – inte utifrån prestation.

Vi anser att dessa resurser skulle göra betydligt större nytta i en ny utvecklad kömiljard, med tydlig uppföljning och fokus på att korta väntetiderna på riktigt för alla patienter som är i behov av vård. Det är så vi skapar en tillgänglig vård på riktigt för våra medborgare.

Alliansen i SKL:s sjukvårdsdelegation:

Marie Morell (M)

Christer Jonsson (C)

Jonas Andersson (L)

Mia Frisk (KD)

Marie Ljungberg Schött (M)

Patrik Stenvard (M)

Malin Wengholm (M)

Cecilia Andersson (C)

Anna Starbrink (L)

Marie Morell, SKL:s sjukvårdsdelegation (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev