Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Satsa på både individ och plats”

Publicerad: 11 maj 2016, 22:15

Ska segregationen brytas krävs både förändringar i stadsdelarna och för invånarna. Det är slutsatsen hittills i ett integrationsprojekt som Sabo driver.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeAsylsökandeSegregation

Sedan i höstas driver allmännyttans organisation Sabo projektet ”En hållbar integrationsstrategi”. De ska samla goda exempel från 50 utvalda kommuner.

– Det finns inte en stor, grandios lösning. Mycket ligger i synsättet – är man aktiv eller passiv? Ser man bara problem eller vill man hitta lösningar? säger Anna Heide på kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö, som driver projektet tillsammans med Dan Gaversjö på Göteborgs ägarbolag Framtiden.

DS GRANSKAR: Så ökar segregationen - lista alla kommuner

Anna Heide var tidigare fastighetschef i Rosengård.

– Strukturellt och geografiskt förändras inte Rosengård, men på individnivå händer mycket. Vi jobbade som mest med Herrgården 2006–2009. I dag bor bara ett 10-tal av de då 300 boende i vårt område kvar. Förändras livsförutsättningarna, med jobb och andra möjligheter, flyttar man.

Ska man då satsa på individen eller på platsen?

– Jag tror på en kombination. Om man gör arkitektoriska förändringar och samtidigt får in arbetsplatser och mötesplatser i området sker något, säger Anna Heid

En Sverigeturné med hittills 40 kommunbesök har gjort henne mer hoppfull.

– Det börjar lossna. Det görs så mycket i positiv anda, och att det börjar byggas igen bidrar ytterligare, säger hon.

Hon lyfter fram Oskarshamns-modellen. Scania startar en ny karossfabrik och behöver anställa. I samarbete med statliga utbildningsföretaget Lernia rekryteras personal på flyktingförläggningar.

– Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Lernia, kommunen, bostadsbolaget och lokala näringslivet – alla ror åt samma håll. Det handlar i första skedet bara om 14 personer. Men de får fasta jobb. Det är ett arbetssätt att ta efter.

En del i projektet är att med kommuner driva lobbying kring ebo, och abo (asylboende), när Migrationsverket anvisar boenden genom att hyra lägenheter av bostadsbolag.

– Ebo leder till andrahands- och svartkontrakt som bidrar enormt till otrygghet i bostadsområden. Det är oerhört viktigt att våga ta i frågan, säger Anna Heide.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev