Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Sänder signalen att romer inte är välkomna”

Regeringens utredare Martin Valfridsson vill varken att kommunerna ska erbjuda skolgång eller boende för utsatta EU-medborgare. Det gör att människor riskerar att frysa och svälta ihjäl i Sverige. Förslagen sänder en tydlig signal om att romer inte är välkomna.

Publicerad: 1 februari 2016, 14:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om vi är lika inför lagen, varför är det då så många romer som fryser på Stockholms gator? \

Foto: Erik Nylander, TT


Ämnen i artikeln:

EUSocialtjänstenKommunerUtredningen om EU-migranter

I dag överlämnade den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, sin slutredovisning till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Uppdraget handlade om hur det svenska samhället ska hantera EU-medborgare, ofta romer, som kommer till Sverige på flykt undan fattigdom, diskriminering och antiziganism i sina hemländer.

Valfridsson rekommenderar Sveriges kommuner att inte erbjuda barn till utsatta EU-medborgare skolgång, att kommunerna inte ska erbjuda legala boendelösningar och slutligen uppmanar Valfridsson allmänheten att inte skänka pengar till människor som tigger då de saknar alternativ till försörjning.

Alla förslag sänder en tydlig signal om att romer inte är välkomna i Sverige.

Feministiskt initiativ är djupt kritiska till Valfridssons lagtolkningar. Nyligen lämnade vi den rödgrönrosa majoritetens förhandlingar om Stockholms stads långsiktiga program för utsatta EU-medborgare.

Det gjorde vi för att majoriteten inte kunde enas om våra mest centrala krav - alternativa boendelösningar och skola för barn till utsatta EU-medborgare.

Barns rätt till utbildning slås fast i barnkonventionen. Flera kommuner har vittnat om att de romska barn som går i skola ökar sina chanser till utbildning i hemlandet.

Trots bättre vetande väljer Valfridsson att rekommendera kommunala skolor att inte ta emot romska barn och påstår att skolgång i Sverige skulle vara skadligt för dessa barn.

Men barn till föräldrar som är här för att arbeta tillfälligt, så som forskare och ingenjörer, har rätt att gå i skolan här. Ingen ifrågasätter om det skulle vara skadligt för dessa barn. Menar Valfridsson att gå i skolan i Sverige är extra skadligt för just fattiga romska barn?

Valfridsson avråder också kommuner att erbjuda alternativa boendelösningar till utsatta EU-medborgare. Valfridsson har tydliggjort att kommunala boendelösningar konkurrerar med privata näringsidkare. Det är därmed näringslivets intresse som ska skyddas - inte samhällets mest sårbara.

Feministiskt initiativ har besökt lägren och talat med dem som berörs. Lösningen de själva förordar för att slippa mordbränder, upprepade avhysningar och känslan av att ständigt vara jagade, är legala boendeplatser till självkostnadspris.

Detta hade inte varit omöjligt för svenska kommuner, tvärtom skulle långsiktiga boendealternativ kosta mindre än alla dyra vräkningar med polis och kronofogde. För att inte tala om hur mycket mindre psykisk och ekonomisk påfrestning det skulle innebära för de som får sina boendeplatser och tillhörigheter förstörda.

Feministiskt initiativ är djupt oroade över slutsatserna i rapporten. Vi befarar att vi i framtiden kommer att behöva bevittna allt fler hatbrott och angrepp mot romer.

Sverige har en lång tradition av antiziganism. Det Valfridsson överlämnade i dag är inte ett juridiskt dokument, utan ett politiskt. En ideologiskt driven slutrapport där det framgår med all önskvärd tydlighet att Valfridsson vill avskräcka romer från att söka sig till Sverige.

När rapporten presenterades avslutade Åsa Regnér pressträffen med att säga vi alla är ”lika” inför lagen. Samtidigt har hon fått en rapport som fastslår att utsatta EU-medborgare inte har några rättigheter.

Och i vilken verklighet lever vår barn-, äldre- och jämställdhetsminister, då? Om vi är lika inför lagen, varför är det då så många romer som fryser på Stockholms gator?

Anna Rantala Bonnier, gruppledare (Fi) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev