onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Samtal för ökad kvalitet i vårdbemanningen

På senare tid har kostnaderna för vårdbemanning och även fall av bristande kontroll av inhyrd vårdpersonal uppmärksammats i media. Vårdgivarna har det yttersta ansvaret, men det krävs bättre rutiner och kontroll från flera håll både vad gäller kostnader och kvalitet. Därför tar vi nu initiativ till samtal med Sveriges Kommuner och landsting, SKL och Inspektionen för vård och omsorg, IVO för hur vi ska komma tillrätta med våra gemensamma utmaningar, skriver förbundsdirektör Ann-Kari Edenius och Eva Domanders, Bemanningsföretagen.

Publicerad: 30 december 2016, 11:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att stoppa inhyrd vårdpersonal är inte lösningen på landstingens bemanningsproblem. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

VårdbemanningBemanningsföretag

Vårdtrycket har ökat kraftigt de senaste åren. Det har krävt mer bemanning och landstingens kostnader har i vissa fall ökat dramatiskt. Företag inom vårdbemanning beskylls ibland för att driva upp kostnaderna, men den bilden är inte sann. Våra medlemmar är seriösa, auktoriserade företag med kollektivavtal. Medarbetarna i våra medlemsföretag gör ett fantastiskt arbete.

När trycket är hårt och ordinarie bemanning inte räcker till är det de som säkerställer och förbättrar kvaliteten på vården. Vi är en del av lösningen och tack vare våra medarbetare får tusentals patienter träffa en läkare eller sjuksköterska varje dag.

Resursläkare och -sjuksköterskor är och ska vara en naturlig del av svensk hälso-och sjukvård. Problemet är att mycket av den inhyrda bemanningen har köpts utanför upphandling. Det är då kostnaderna ökar. När landstingen upphandlar tjänster från auktoriserade företag ser vi istället att de får prisvärda och bra tjänster, och kostnaderna i de avtalen drar inte iväg.

Att stoppa inhyrd vårdpersonal är inte lösningen på landstingens bemanningsproblem. Det skulle i själva verket leda till att vårdplatser får stängas, vilket i slutänden drabbar patienter och deras säkerhet. Vi vill istället fortsätta att utveckla bemanningslösningarna så att vården kan förbättras och få kompetensförsörjning till rimliga priser. Det vi nu behöver är ordning och reda genom att landstingen upphandlar auktoriserade företag och håller sig inom ramavtalen.

Vi har även sett exempel på brister i kvaliteten bland inhyrd personal i en del landsting. Detta tar vi på största allvar. Bemanningsföretagens styrelse har sedan tidigare beslutat att göra en översyn av auktorisationsvillkor och etiska regler som beräknas vara klart under första kvartalet 2017.

Vi utför också årliga kontroller av våra medlemsföretag och våra medlemmar gör i sin tur regelbundna kontroller av sina anställda för att säkerställa kvaliteten på de bemanningslösningar som vi erbjuder vården. Våra medlemsföretag kontrollerar legitimationer hos Socialstyrelsen och kontroll av anmärkningar eller anmälningar hos IVO.

Men informationsutbytet mellan vården och våra medlemsföretag kan förbättras, och det är vi angelägna om att bidra till. Även här spelar det roll att väldigt mycket av de tjänster som landstingen köper in sker vid sidan om upphandlingen och utförs av icke-auktoriserade företag. Det vill vi som företräder de seriösa och auktoriserade bemanningsföretagen ändra på.

Svensk sjukvård klarar sig inte utan inhyrd vårdpersonal. Vi vill fortsätta att utveckla bemanningslösningarna gemensamt med SKL och IVO så att vården kan förbättras och få kompetensförsörjning till rimliga priser. Därför bjuder vi nu in SKL och IVO till gemensamma samtal för att diskutera våra utmaningar så att vi i fortsättningen kan garantera hög patientsäkerhet och bra vård till rimliga kostnader.

Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör Bemanningsföretagen

Eva Domanders, styrelseledamot Bemanningsföretagen, vd Rent a Doctor and Nurse in Scandinavia AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev