Kommunpolitik
Sämre konkurrenskraft med kommunal högskola
Saco anser också att det är viktigt med en bra utbildningsnivå i hela Sverige samt kompetensutveckling och omställning för yrkesverksamma. Men lösningen är inte en kommunalisering av universitet och högskolor, skriver Sacos ordförande Göran Arrius i en slutreplik.
Publicerad: 28 mars 2017, 14:20
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
REPLIK. Samhällets resurser är begränsade och det finns alltid ett visst motsatsförhållande mellan kvalitet och kvantitet. Att påstå något annat vore lögn. De som läser forskningsstudier och tar till sig av rapporteringen om högskolan lär sig bland annat följande:
■ Sambandet mellan högre utbildning och produktivitet försvagas.
■ Svensk forskning tappar i konkurrenskraft och företagen lägger allt mer forskning utomlands.
■ Var fjärde utbildning underkändes i den förra stora kvalitetsutvärderingen.
■ Många studenter har mindre än tio timmars lärarledd tid i veckan och på många högskolor är färre än varannan lärare disputerad.
■ Många lärare har svårt att få tiden att räcka till både egen forskning och undervisning. Samma lärare vittnar om stora problem med studenternas förkunskaper och har allt svårare att ställa höga krav.
■ Den privatekonomiska avkastningen av högskoleutbildning är lägre i Sverige än alla andra OECD-länder och universitetslönepremien faller.
■ Livslönerna för många högskoleutbildningar är lägre än för en gymnasieutbildning.
Att i detta läge gå vidare med Landsbygdskommitténs förslag skulle vara direkt förödande för kvaliteten på högskolan och därmed för Sveriges möjligheter att konkurrera med kunskap i en digitaliserad och globaliserad värld.
Till skillnad från vad Landsbygdskommittén och TCO låter påskina, så handlar utredningens slutbetänkande inte om att ge utbildning åt alla som så önskar. Det handlar om att ge kommunerna juridisk makt över universitet och högskolor. Det ska inrättas fysiska utbildningscenter, kommunala arbetsmarknader ska styra såväl utbildningsutbud som resurstilldelning och tillgängligheten ska tydliggöras genom en förändring i högskolelagen.
Sacos uppfattning är glasklar. Sverige är ett litet land och högskolan måste förbli en nationell angelägenhet. En sak är säker, framtiden kommer. Och vi möter den bäst genom konkurrenskraftig forskning och högkvalitativ utbildning som är användbar i hela världen – inte bara i den kommun där högskolans filial ligger.
Göran Arrius, ordförande Saco
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.