lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Samordnare Vannerus skönmålar Rumänien

Den nationelle samordnaren för arbetet med EU-medborgare i utsatthet pratar om Rumäniens sociala skyddsnät, men glömmer att i ett samhälle med utbredd antiziganism och strukturell rasism kan vissa medborgare utsättas för diskriminering.

Publicerad: 24 oktober 2018, 09:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hjälpen som ges i muggen kommer fram och gör skillnad, menar debattörerna.

Foto: Gitmar/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

FattigdomMänskliga rättigheterDiskriminering

Claes Ling-Vannerus, nationell samordnare för arbetet med EU-medborgare i utsatthet, uttalade sig nyligen om situationen i Rumänien och sade bland annat att det finns ett socialt skyddsnät Rumänien samt att bilden han har inte är att folk svälter där.

Vi hävdar att artiklarna som skrivits utifrån samordnarens uttalanden inte visar hela verkligheten eftersom de inte nämner antiziganismen, den strukturella rasism som romer utsätts för i Rumänien och i resten av Europa. Snarare ifrågasätts rimligheten att ta sig från det samhälle som diskriminerar en. I ett samhällsklimat som redan är fientligt i Sverige gentemot romer – och andra EU-medborgare som lever i utsatthet – borde generaliserande uttalanden som dessa vara mer avvägda.

Beklagligt är också att det låter som samordnaren ifrågasätter hjälporganisationers arbete för att säkerställa att alla ska få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda när en befinner sig i Sverige. Funderingen som han reflekterar kring högt i intervjuerna, den om vi verkligen hjälper på rätt sätt i Sverige, visar på en icke existerande tillit till människorättsorganisationer och ett förnekande av att de universella mänskliga rättigheterna ska respekteras och tillgodoses för alla människor överallt.

Detta motsätter vi oss skarpt. Givetvis gör föreningar, trossamfund, kommuner och privatpersoner alldeles riktigt i att kämpa för minskat lidande, minskad utsatthet, minskad fattigdom och för att alla ska få sina mänskliga rättigheter tillfredsställda och respekterade. Det följer inte bara internationella konventioner från FN och EU som Sverige skrivit under på utan är också i enlighet med svensk lag där kommunerna ansvarar för att ingen människa som vistas i kommunen faller i akut nöd. Raoul Wallenberg Institutet menar i en rapport från 2016 att året-runt-härbärge ger förutsättningar för jobb och bostad, utifrån hur Lunds kommun arbetat. Varför detta inte är något som upprepas av den nationella samordnaren är ett mysterium.

Onekligen finns små framsteg i Rumänien, men vi menar att romerna som lever under förfärliga förhållanden, vissa på soptippar och i kloaker, inte får glömmas bort. Uttalanden, i synnerhet från en nationell samordnare, måste visa hela verkligheten. En kan glädja sig åt framgångarna och ändå påtala vad som skyndsamt måste bli bättre.

Exempelvis visar en färsk rapport om barnfattigdom i EU gjord av EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, att hälften av alla barn i Rumänien lever under förhållanden där de riskerar fattigdom och social exkludering (Combating Child Poverty: An Issue Of Fundamental Rights, 2018). Skönmålningen av Rumänien som vi menar Vannerus göra sig skyldig till riskerar att göra att detta faller i glömska.

Låt oss dessutom slå fast, en gång för alla, att hjälpen som ges i muggen kommer fram och gör skillnad för familjerna. Det finns åtminstone inget som föranleder oss att tro att gåvor till organisationer är viktigare än gåvor direkt i handen, menar exempelvis professorerna Per Ericsson och Hans Swärd i Dagens Samhälle (Fattigdom är ett problem som går att lösa, 2016).

Låt oss från alla håll prata om mänskliga rättigheter och fokusera på sådant som är relevant för personer som idag får sina rättigheter kränkta.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ och talesperson för romafrågor i den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet

Joakim Månsson Bengtsson, ersättare i Feministiskt Initiativs partistyrelse och initiativtagare till föreningarna Hjälp tiggare i Lund och Coloboratie Lund-Maxenu

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev