Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Säkra kompetensen genom studentmedarbetare

Möt generationsväxlingen och arbetsmarknadens utmaningar med vårt nya avtal om studentmedarbetare, uppmanar SKL alla kommuner, landsting och regioner.

Publicerad: 17 september 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lena Micko, SKL samt ordföranden i Jusek, Akademikerförbundet SSR och Vision uppmanar Sveriges kommuner och landsting att anställa studentmedarbetare. \

Foto: Rickard L. Eriksson


Ämnen i artikeln:

ArbetsgivareArbetsmarknadSKR

Det pågår en stor generationsväxling på hela arbetsmarknaden. Konkurrensen om den framtida arbetskraften kommer att hårdna och det påverkar möjligheterna att rekrytera i kommuner, landsting och regioner. Hos vissa arbetsgivare är en del av lösningen att anställa studentmedarbetare. Nu uppmanar vi fler att följa i deras spår.

Svensk arbetsmarknad står inför stora utmaningar. Andelen äldre och unga i befolkningen kommer att öka, vilket i sin tur skapar större efterfrågan på välfärdstjänster. Behovet av bland andra duktiga ekonomer, jurister, socionomer och samhällsvetare, som till exempel arbetar med upphandling, styrning och ledning, kommer att öka i takt med att verksamheten i offentlig sektor utvecklas.

Nu pågår också en generationsväxling. Beroende på kommun och landsting kommer mellan 18 och 27 procent av akademikertjänsterna att behöva återbesättas det kommande decenniet. Samtidigt visar fackens undersökningar att nyexaminerade jurister, ekonomer, socionomer och samhällsvetare redan i dag snabbt får jobb efter examen. Enligt Juseks senaste arbetsmarknadsundersökning har hela 38 procent av juristerna ett kvalificerat arbete innan de är klara med studierna.

Här måste arbetsgivarna anstränga sig för att vara attraktiva. Vårt nya avtal om studentmedarbetare är en uppmaning till alla kommuner, landsting och regioner att anställa studentmedarbetare.

Avtalet innebär att studenter på teoretiska eftergymnasiala utbildningar arbetar 15 timmar per vecka hos en kommun, landsting eller region med kvalificerade och studierelevanta arbetsuppgifter, parallellt med heltidsstudierna.

På så sätt får arbetsgivaren möjlighet att prova en framtida kollega. Arbetsgivaren får också en möjlighet att visa upp verksamheten och visa vilka färdigheter som är viktiga för nästa generations medarbetare. Varumärket stärks bland studenterna och positiva nätverk etableras med universiteten och högskolorna. I konkurrensen om morgondagens medarbetare kan studentmedarbetaravtal bli en avgörande del av arbetsgivarnas kompetensförsörjningsstrategi.

Studenterna får också större kunskap kring vilken typ av arbetsuppgifter deras utbildning kan resultera i. De får en möjlighet att testa sina teoretiska kunskaper i praktiken, vilket gynnar både deras utbildning och deras framtida koppling till arbetsmarknaden.

Nu uppmanar vi gemensamt fler kommuner, landsting och regioner att använda befintliga avtal och anställa studentmedarbetare.

Lena Micko, ordförande (S) Sveriges Kommuner och Landsting

Sofia Larsen, ordförande Jusek

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Veronica Magnusson, ordförande, Vision

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News