tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Säg nej till aktiesparande i välfärdsbolagen

Borlänge kommun placerar inte pensionsmedel i direkta aktier i välfärdsföretag. Vi i den politiska majoriteten stödjer inte vinster i välfärden.

Publicerad: 24 november 2016, 09:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Borlänge kommun placerar inte pensionsmedel i direkta aktier i välfärdsföretag. Vi i den politiska majoriteten stödjer inte vinster i välfärden.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterPensionSkatterVinster i välfärden

Borlänge kommun beslutade 1994 att avsätta medel för långsiktig pensionsmedelsförvaltning och kommunen har därför en policy med övergripande riktlinjer för hur pensionspengarna ska hanteras. Den revideras regelbundet utifrån relevanta förändringar i omvärlden och för oss är det en viktig markering att policyn nu kommer att innehålla ett tydligt ställningstagande för att inte placera passiva pengar i välfärdsföretag. Kommunfullmäktige antog policyn tisdagen den 22 november.

Den övergripande strategin för policyn är en transparent och kostnadseffektiv placering och därför görs majoriteten av placeringen av aktier i fonder. Men enligt policyn har kommunen rätt att placera en mindre del av pengarna, max 5 procent, i direkta aktier. Vi i den politiska kommunledningen stödjer inte vinster i välfärden och därför får inga pensionsmedel i direkta aktier placeras i välfärdsföretag.

Våra pensionsmedel ska inte finansiera skolkoncerners och omsorgsbolags börsintroduktion. Det finns nu friskolkoncerner som etablerar sig på börsen, där huvudägarnas andel av aktiekapitalet ligger under 10 procent och resterande medel bland annat kommer från kommuners pensionsmedel och andra institutionella placerare. Vi ser med oro på att välfärden allt mer bolagiseras.

Skattebetalarnas pengar ska gå till skola, vård och omsorg och inte till vinster och aktieutdelning. Därför har vi tydliggjort att våra placeringar av pensionsmedel inte bakvägen ska medverka till bolagisering och börsintroduktion av välfärden. Om fler kommuner följer Borlänges exempel så kan finansmarknaden också skapa fonder som tar hänsyn till detta.

Kommunen har sedan tidigare etiska krav i policyn, men inför nu också tydliga miljömässiga krav i syfte att minska miljöpåverkan. Vi kommer därför inte att placera våra pengar i företag som framställer fossila bränslen. I dag är 2 procent av kommunens samlade placeringar i fossila bränslen och vårt delmål är att det om fyra år ska vara nere på max 0,5 procent. Vi hoppas att det framöver ska finnas fonder som är fossilfria, så att vi kan nå vårt långsiktiga mål om 0 procent.

Vi ser gärna att andra kommuner följer Borlänges exempel och hanterar skattebetalarnas pengar på rätt sätt.

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande (S) Borlänge

Leif Lindström, kommunalråd (V) Borlänge

Elina Brodén, kommunalråd (MP) Borlänge

Dan Eriksson, ledamot i kommunstyrelsen (OFA) Borlänge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev