tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Så vill Johanna Wyckman locka fler unga till L

Publicerad: 29 juli 2022, 06:23

Johanna Wyckman är bara 26 år gammal men är redan reigionråd i Kalmar och sitter i Liberalernas partistyrelse.

Foto: Privat/Mostphotos

”Som ung kommer man med andra perspektiv och erfarenheter”, säger Liberalernas stjärnskott Johanna Wyckman. Men det finns arbete att göra för att få in unga i partiet.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaUngaVal 2022Region Kalmar län

KSE


Johanna Wyckman (L) knep fjärdeplatsen på DS lista över de 30 mäktigaste kandidaterna under 30 i årets kommun- och regionval. Hon är redan regionråd i Kalmar län så väl som ordförande för partidistriktet i Kalmar län. Dessutom sitter hon Liberalernas partistyrelse. I höstens val toppar hon både region- och kommunlistan och ser fram emot en reform i Kalmars styre. 

LÄS MER: Lista på unga stjärnskott: 30 hetaste toppkandidaterna under 30 

Liberalerna styr nu med S och C men söker ett borgerligt styre. Vilka vill ni samarbeta med då?

– Vi vill samarbeta med de forna allianspartierna, M, KD och C ifall det är ömsesidigt. Framförallt ser vi fram emot ett samarbete med M och KD. 

Vad vill du göra under nästa mandatperiod?

– Jag vill tag i de stora problemen inom sjukvården som bemanningsfrågan, vårdköer och psykisk ohälsa hos barn och unga. Men framförallt att patienter ska få ha en fast läkare de träffar varje gång. 

Vad fungerade inte med S och C och vad hoppas du ska fungera med ett borgerligt samarbete?

– Vi fick igenom mycket av den politiken vi vill driva. Men det är vissa ideologiska frågor där vi skilt oss väldigt mycket, bland annat synen på privata vårdgivare. Det hoppas jag kan bli bättre i ett borgligt styre.

Vad finns för fördelar respektive nackdelar med att vara ung politiker?

– Fördelen är att man kommer med ett annat perspektiv, har andra erfarenheter och är uppvuxen i en annan tidsperiod. Nackdelen skulle kunna vara att man inte har samma naturliga pondus som ens äldre kollegor. 

Vad brinner du för inom politiken?

– Det som jag brinner för, vilket också drog mig åt liberalerna är att jag tror på varje människas inneboende kraft, och att samhället och staten ska ge människor friheten att välja. En hjärtefråga för mig är också kvinnors rättigheter och att motarbeta hedersförtryck.

LÄS MER: Hetaste stjärnan under 30: ”Jag har lite svårt för personfixeringen i politiken” 

I kommunvalet har L överlägset högst medelålder för kandidaterna där var tredje medlem är 70+. Vice ordförande för kommunstyrelsen i Trosa, Bengt-Eric Sandström (L), sa följande i en intervju med DS, angående att unga inte engagerar sig: ”Jag tycker att man tidigare har burit sig korkat åt på centralt håll. Man har ägnat sig åt kollektivt självmord. Vem vill engagera sig i en loser?” 

Hur ställer du dig till det?

– Haha. Jag tror att det snarare handlar om att unga människor hittar andra sätt att engagera sig på än det traditionella föreningslivet. De engagerar sig ofta på sociala medier där de hittar jämlikar och ett samtalsklimat där de känner tillhörighet. Men det finns ett arbete att göra för att attrahera unga människor till politiska partier.  

Hur gör man det arbetet?

– Det behövs fler förebilder, man behöver visa unga att det är roligt och givande att gå in i partipolitiken. Sen är det också viktigt att det finns ett bra klimat för unga och möjlighet till uppdrag. 

Varför har just liberalerna högst medelålder i kommunvalet?

– Vi har haft en period med låga opinionssiffror vilket också innebär att vi inte har attraherat lika många medlemmar. Nu när siffrorna vänder så ansluter fler, och därmed unga. Jag tror att siffrorna kommer jämna ut sig med tiden. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev