Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Så ska Linköping stoppa gängrekrytering i utsatta områden

Publicerad: 21 juni 2021, 09:18

”Vi hoppas att stadsdelarna ska upplevas tryggare och att medborgarna ser att kommunen är mer närvarande”, säger Annika Krutzén (M).

Foto: Oskar Luren, Johan Nilsson/TT

Linköpings kommun satsar miljoner på ”områdesteam” som ska stoppa rekryteringen till kriminella nätverk. ”Vi ser det inte som ett projekt med någon sluttid”, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetBrottRegion Östergötland

Tre olika team bestående av bland annat fältassistenter, stadsdelssamordnare och brottsförebyggande brobyggare ska ha sin utgångspunkt i tre olika utsatta stadsdelar i Linköping. Tanken är att de ska jobba förebyggande med personer som riskerar att hamna i kriminalitet.

– Några av de här rollerna finns redan i dag, andra blir nya. De kommer att finnas och verka i stadsdelarna utanför kontorstid för att förebygga våld, uppmana till lugn och möta ungdomarna, säger Annika Krutzén. 

Det unika med satsningen är enligt henne att de olika yrkesrollerna jobbar tillsammans i stället för var för sig. I teamen kommer det bland annat att finnas en person som är specialiserad på att jobba med kvinnor på väg in i en kriminell livsstil. 

– Det kan behövas olika hjälp beroende på problematik. Teamen ska fungera som en länk mellan kommunen och personerna i riskzonen. Tanken är att de sedan kan slussas vidare om det behövs mer stöd. Det kan vara att man behöver en kontaktperson, få extra stöd i familjen eller bara komma bort från stadsdelen, säger Annika Krutzén.

LÄS MER: Så ska kommuner arbeta mot brott – insatsgrupp föreslås.

Satsningen är tänkt att utvärderas löpande, bland annat genom att hålla koll på trygghetsmätningar i kommunen. 

– Vi hoppas att stadsdelarna ska upplevas tryggare och att medborgarna ser att kommunen är mer närvarande. Sedan är förhoppningen också att vi fångar upp fler personer som vi kan hjälpa och att brottsligheten går ned, säger Annika Krutzén. 

Det är 16 miljoner kronor som skjuts till för att bland annat rekrytera personal till de nya tjänsterna. Tanken är att satsningen, som drar i gång till hösten, ska vara långsiktig.

– Vi ser det inte som ett projekt med någon sluttid. Men uppdraget kan komma att ändras beroende på vad som händer i stadsdelarna.

LÄS MER: Segregation: Polisens utpekanden sätter press på politikerna. 

Jan Ahmadi

Reporter

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev