tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Så kan staten spara 217 miljarder kronor

Bort med den statligt finansierade låglönesektorn, slopa Sida och halva biståndet och avskaffa regeringens välfärdsmiljarder. Det vore en god bit på vägen till att ha råd med det som de facto är statens kärnverksamheter, menar MUF som lanserar en skuggbudget med besparingar på många miljarder kronor.

Publicerad: 25 oktober 2017, 11:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Muf lägger en egen skuggbudget med besparingsförslag.


Ämnen i artikeln:

MUFVälfärdSubventioner

Svenskar får allt sämre valuta för sina skattepengar. Det faktum att flera av statens kärnverksamheter – skola, försvar, sjukvård och polis – inte håller måttet är minst sagt provocerande när regeringen samtidigt väljer att satsa på annat än kärnverksamheten. Den rödgröna regeringen har presenterat en budget som omfattar totalt 900 miljarder kronor. Vi har räknat på saken och kan konstatera att staten kan spara 217 miljarder, samtidigt som försvaret, polisen och vården får mer pengar.

Som ungdomsförbund är det enkelt att säga att skatten ska sänkas utan att förklara hur, men vi vill ändra på det. Det är dags för ett rejält omtag i debatten om statens utgifter och därför lanserar Moderata ungdomsförbundet en egen skuggbudget. Förslagen som presenteras är i allra högsta grad genomförbara, och tillsammans med välbehövliga reformer kan ett status quo bibehållas för dem som eventuellt drabbas negativt av effektiviseringarna. Här följer tre av våra tretton förslag.

1. Slopa de subventionerade anställningarna

En av de mest misslyckade reformerna för ökad sysselsättning är subventionerade anställningar. Ändå har Sverige en statligt finansierad låglönesektor som slukar omkring 30 miljarder kronor om året. Det är mer än vad Polisen kostar och nästan en försvarsbudget. Tanken är att den som står långt från arbetsmarknaden ska etableras på arbetsmarknaden, men utfallet har blivit något annat. Sverige har i dag lägst andel enkla jobb inom EU.

Undanträngningseffekter gör att reguljära arbetsplatser konkurreras ut; tre subventionerade anställningar medför att två vanliga försvinner. Staten kan spara 18,4 miljarder om denna misslyckade arbetsmarknadsreform slopas.

2. Lägg ner Sida och halvera biståndet

Meningen med bistånd är att bidra till mottagarländernas ekonomiska och demokratiska utveckling. Forskning visar däremot på negativa effekter av bistånd. Resultatet blir ofta ökad korruption, sämre lagstyre och försvagade politiska institutioner. Negativa effekter uppkommer även när kontantöverföringar ger en värdeökning på mottagarlandets valuta så att konkurrenskraften på det landets exportsektor försämras.

Motiven bakom det svenska biståndet är hedersamt, men om offentliga medel ska användas behövs också rätt resultat uppnås. En statlig myndighet för att administrera bistånden behöver inte heller finnas. En nedläggning av Sida och en halvering av det svenska biståndet skulle innebära en besparing om 18 miljarder.

3. Avskaffa av regeringens välfärdsmiljarder

De så kallade ”välfärdsmiljarderna” är ett tillskott om 10 miljarder till kommuner och landsting. Pengarna är tänkta att finansiera en utökning av vad Socialdemokraterna kallar ”den svenska modellen”.

Men välfärdsmiljarderna är inte öronmärkta och kommer därför troligtvis att användas för att täcka de stora budgetunderskotten ute i kommunerna. Staten ska inte bistå kommuner med dålig budgetdisciplin, utan pengarna ska gå till stärkt välfärd. Tillskottet bör återtas och i stället läggas på något som är betydligt mer genomtänkt.

Om statsbudgetens utgifter ses över och onödigheter skärs bort bildas stora reformutrymmen. Jobbstimulerande skattesänkningar, reformer för bättre vård och ökade resurser till polisen är bara några exempel som möjliggörs i spåren av sådana effektiviseringar.

Beslutsfattare bör ta sig en ordentlig funderare på vad som ska prioriteras, våra förslag kan fungera som ett bra underlag. Förändring behövs – för skattebetalarna förtjänar valuta för sina skattepengar.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Karl Opdal, författare till rapporten MUF:s statsbudget

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MUFVälfärdSubventioner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev