Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Så kan sommarens spritfester stoppas

Vi vet att svenska ungdomars alkoholkonsumtion är hög. Men skolorna är ofta dåliga på att informera om alkohol. Nu vill vi att kommuner och skolor tar krafttag mot ungdomars drickande.

Publicerad: 3 juni 2014, 13:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AlkoholSamverkanUngdomar

Svenska ungdomar som intensivkonsumerar alkohol har inga problem med att få tag i vad de vill ha. Samtidigt misslyckas skolan med att informera om alkohol.

I en färsk enkätundersökning som besvarats av 4 500 tonåringar i åldern 15-17 år framgår att sju av tio har druckit alkohol och har lätt att få tag på alkohol. Samtidigt säger sex av tio att de inte har haft någon undervisning om alkohol i skolan under det senaste läsåret. Vi måste skapa förutsättningar för skolan och föräldrar att prioritera frågan om ungdomars alkoholkonsumtion.

Sommarlovet ligger runt hörnet och det är lika härligt varje år – för de flesta. Tyvärr är det vanligt att sommarens festligheter bland ungdomar är dränkta i alkohol. Vi vet att svenska ungdomar i större utsträckning intensivkonsumerar alkohol än andra ungdomar inom EU.

En ny undersökning som genomfördes på webbforumet Ungdomar.se visar att sju av tio ungdomar inte har några som helst problem att få tag på alkohol, trots att de inte har den lagliga åldern inne. Samma undersökning talar också om att sex av tio ungdomar inte har haft någon undervisning i skolan inom dessa frågor under det senaste läsåret.

Forskning pekar på att dialog mellan elever, lärare och föräldrar är en av de viktigaste komponenterna för att få ungdomar att avstå från alkohol. Skolan erbjuder en unik möjlighet att nå samtliga ungdomar med insatser inom alkohol, narkotika, dopning och tobak; och lärare har riktlinjer för att samarbeta med hemmen för att främja elevernas fostran.

Genom att inte tabubelägga frågor om alkohol och ungdomar, utan i stället diskutera och involvera olika parter i samtalet kan vi värna om ungdomars bästa och skapa förtroende och dialog.

Det ingår i kommunernas ansvar att se till att skolledare har de resurser som krävs för att erbjuda en fullvärdig ANDT-undervisning. Men för att stävja den lättillgängliga alkoholen och minska ungdomars alkoholkonsumtion krävs också en ökad samverkan mellan olika aktörer i samhället. Där ser vi samarbetet mellan hem och skola som en viktig del.

Om vi erbjuder bättre förutsättningar för att minska bruket av alkohol bland unga skapar vi ett tryggare samhälle för oss alla. Vi uppmanar därför kommuner och skolor att ta ett gemensamt krafttag för att få till en ökad prioritering av skolans ANDT-undervisning och gynna samspelet mellan skola och föräldrar.

Per Hazelius, ansvarig Prata Om Alkohol

Janne Lundholm, Nattvandring.nu

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AlkoholSamverkanUngdomar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev