Kommunpolitik
Så kan de särskilt utsatta områdena återerövras
Fittja, Alby och Norsborg i norra Botkyrka är oslipade diamanter. Här finns många starka, positiva motkrafter. Levande föreningsliv, stolta barn som läser läxor på biblioteket och kvinnor som nattvandrar är några exempel. Men vi kan inte blunda för de problem som finns med kriminalitet i vissa delar av dessa områden, skriver Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen.
Publicerad: 26 oktober 2018, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Miljonprogrammen bör ses som en möjlighet. Foto: Mafalda/Mostphotos.
Botkyrkabyggen har en extra tuff uppgift: Vi äger och förvaltar bostäder i tre av landets 23 särskilt utsatta områden. Den 26 oktober samlar vi därför, tillsammans med Hyresgästföreningen, ett hundratal personer för att lära mer om trygghetsarbete och hur vi kan öka säkerhet och trivsel i Botkyrka. På plats finns bland annat myndigheter, forskare, organisationer, polisen och kommunen.
Konferensen är ett steg i Botkyrkabyggens satsning på ökad trygghet i våra områden. Som allmännyttigt bostadsbolag kan – och måste – vi göra mer för tryggheten. Men vi kan inte göra allt, fler måste samarbeta för att bryta kriminaliteten och främja de goda krafterna i samhället.
Enligt Brottsförebyggande rådet uppger 53 procent av kvinnorna i socialt utsatta områden att de är mycket eller ganska otrygga eller att de avstår från att gå ut eftersom de inte känner sig trygga. Landets allmännyttiga bostadsbolag kan spela en viktig roll för att förändra detta. Satsningar på social hållbarhet kan dessutom stärka bolagets ekonomi och bidra till ökad tillväxt som gynnar privata aktörer i bostadsområdet. Det är dags att se miljonprogrammen som den möjlighet de faktiskt är, både ekonomiskt och socialt.
Nu gör Botkyrkabyggen sin största satsning någonsin för att skapa utemiljöer som främjar god gemenskap och motverkar kriminalitet. Bidrag från Boverket är en viktig grundplåt, till detta lägger vi själva en lika stor summa: sammantaget innebär det en satsning på cirka 70 miljoner kronor. Trygghets- och trivselsatsningarna var också en viktig del i förhandlingarna med Hyresgästföreningen i våras om 2019 och 2020 års hyror.
Det behövs fler mötesplatser där olika generationer möts, har picknick och spelar spel. Vi ska återta området och försvåra för kriminell verksamhet. Bort med buskar som möjliggör olagliga affärer utan insyn från förbipasserande. Bättre belysning så att till exempel fler kvinnor vågar röra sig i områdena.
Vi vill även skapa utemiljöer som främjar små näringsverksamheter, med fokus på kvinnliga småföretagare som på så sätt får möjlighet att komma ut i samhället och skapa en egen försörjning. Det behövs fler platser för spontanidrott, utegym, klätterväggar, dansbana och skatepark. Till detta har vi även mångåriga samarbeten med föreningslivet i våra bostadsområden, skapar aktiviteter för unga och äldre.
Botkyrkabyggen systematiserar nu även vårt samarbete med polis och kommun ytterligare. Via Effektiv samordning för trygghet, EST, möts vi regelbundet för att få en gemensam bild av var kriminalitet sker, analyserar och beslutar vem som gör vad för att förhindra detta. Vi har även utbildat personal i att upptäcka våldsbejakande extremism och att förbygga hot och våld.
Men fler behöver göra mer.
■ Privata fastighetsägare: Investera i relationer, aktiviteter och samarbeten i era områden. Ni behövs om vi ska kunna vända utvecklingen. Våga vara långsiktiga.
■ Kommuner och myndigheter: Utvärdera och utveckla era samarbeten med aktuella aktörer. Tillsammans kan vi göra mer.
■ Föreningar med lokal representation: Se över vad ni kan göra för att öka trygghet och trivsel i miljonprogrammet och sök samarbeten med det allmännyttiga bostadsbolaget på orten. Ni har en unik kompetens – ni känner folk, snappar upp trender snabbt och bygger relationer. Vi behöver er närvaro och expertis.
Jag är övertygad om att vi gemensamt kan arbeta för att polisens lista över särskilt utsatta områden blir tre områden kortare. De boende i Fittja, Alby och Norsborg är värda det. Och vi har alla något att vinna på detta. Människor med framtidstro, som mår bra och känner sig trygga ökar sina möjligheter att utbilda sig, arbeta, stödja barnens läxläsning, betala hyran och bidra till ett stabilt bostadsområde. Trygghet är nyckeln. Den skapar vi tillsammans.
Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.