onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Så gick det för Nyans – partiet kan komma in i fem kommuner

Publicerad: 13 september 2022, 11:15

Partiet Nyans valkampanj lyckades inte ta partiet till kommunfullmäktige i särskilt många kommuner. Bilden är från lördagen innan valet då partiledaren Mikail Yüksel delade ut valmaterial på Rosengård i Malmö. Foto: Johan Nilsson

Partiet Nyans tar sig inte in i fullmäktige i de flesta kommuner de ställde upp i. Men i fem kommuner finns fortfarande en chans. I Malmö tycker Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att partiets kampanj skadat förtroendet för samhället.
• Dagens Samhälle listar resultatet i alla kommuner som Nyans ställde upp i.

Ämnen i artikeln:

PolitikerVal 2022Partiet NyansPartipolitik

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Partiet Nyans ställde upp i 26 kommuner. I 21 av dem står det klart att de inte fått tillräckligt med röster för att få en plats i kommunfullmäktige. Bland dem finns Eskilstuna och Göteborg, där partiet fick 1,5 procent av rösterna och alltså inte klarade gränsen på 2 procent. I vissa valdistrikt var dock stödet högt, nästan var femte av de 520 väljarna i distriktet Friskväderstorget röstade på Nyans och var tionde i Biskopgsgården.

I Malmö fick Nyans 2,8 procent, men eftersom kommunen är uppdelad i två valkretsar är gränsen för att komma in i fullmäktige 3 procent. Stödet för partiet är olika i olika delar av staden. I Malmös västra valkrets fick de 1,5 procent, i den östra ett starkare stöd: 4,2 procent och mer än så i flera valdistrikt, exempelvis Bellevuegården Ö, där Nyans fick 9,3 procent av de 1 654 rösterna.

Nyans har tydligt riktat sig till personer med utländsk bakgrund och muslimer, och det syns i många kommuner tydliga skillnader i stöd mellan olika stadsdelar. Kritik mot socialtjänsten har varit en del av Nyans valbudskap, och det oroar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. 

– Vi har sett en mycket aggressiv valrörelse från Nyans i ett par av våra valdistrikt. Även om de inte ser ut att komma in i fullmäktige så har deras kampanj skadat förtroendet för samhällets institutioner, så nu måste vi arbeta för att bygga upp det igen. Det finns risk att familjer undviker att söka hjälp hos socialtjänsten, säger hon. 

I många kommuner är röster på mindre partier ännu bara redovisade under kategorin ”övriga anmälda partier”. Det gör att det inte går att säga exakt vilket stöd Nyans har fått. 

LÄS MER: Statsvetare om Nyans: Det blir platt fall

I fem kommuner – Landskrona, Huddinge, Botkyrka, Stockholm och Helsingborg – är det fortfarande oklart om de kommer in i fullmäktige. 

I Stockholm är gränsen till fullmäktige 3 procent. ”Övriga anmälda partier” har just det stödet, och frågan är hur många av de rösterna som är på just Nyans.  Även i Helsingborg är andelen röster på övriga anmälda partier precis på gränsen till att komma in i fullmäktige, så först när onsdagsrösterna är räknade och samtliga partier redovisade står det klart vilket stöd Nyans har fått i de kommunerna.

I Landskrona är chansen större. Här är gränsen till fullmäktige 2 procent och övriga anmälda partier har fått 3 procent. Det är inte osannolikt att det finns många Nyansröster där, i förra valet fick nämligen den kategorin bara 0,37 procents väljarstöd.

– Jag vet att de kampanjat, men de har i stor utsträckning gått under radarn, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

LÄS MER: Kollaps i Göteborg, succé i Gislaved – Så gick det för de lokala partierna

I Botkyrka har övriga partier 2,9 procent, även här betydligt starkare stöd än i fjol. På valkretsnivå syns starkare stöd för övriga partier i de stadsdelar där Nyans kampanjat, så Botkyrka kan vara en kommun där partiet får fullmäktigeplatser.

Samma mönster syns i Huddinge, men på kommunnivå får övriga partier 2 procent, vilket är precis på gränsen för att komma in i fullmäktige, så där är chansen mindre. 

Nyans ställde även upp i tre regionval, men rösterna räckte inte till någon plats i fullmäktige. 

LÄS MER: 106 kommuner där det nya högerblocket blev störst: ”Nu känns det hoppfullt” 

Så blev stödet för Nyans, kommun för kommun

Gränsen för att komma in i kommunfullmäktige är i de flesta fall 2 procent, till regionfullmäktige är gränsen 3 procent.
Siffrorna är hämtade från Valmyndigheten morgonen den 13 september och kan uppdateras längre fram.
Partiet Nyans röster har ännu inte redovisats för alla kommuner. Där redovisas kategorin ”övriga anmälda partier” i denna tabell. Den kan omfatta även andra partier än Nyans.

Kommuner:
Ale: 0,7%
Borlänge: 0,2%
Borås: 0,8%
Botkyrka: Övriga anmälda partier: 2,9%
Enköping: Övriga anmälda partier: 0,4%
Eskilstuna: 1,5%
Falun: 0,4%
Göteborg: 1,5%
Helsingborg: Övriga anmälda partier 2%
Huddinge: Övriga anmälda partier 2%
Hultsfred: Övriga anmälda partier 0,7%
Kristianstad: Övriga anmälda partier 1,3%
Landskrona: Övriga anmälda partier 3%
Linköping: Övriga anmälda partier 0,7%
Malmö: 2,8% (gräns till kommunfullmäktige 3%)
Mölndal: 0.3%
Nyköping: 0.8%
Oxelösund: Övriga anmälda partier 1,2%
Stockholm: Övriga anmälda partier 3% (gräns till kommunfullmäktige 3%)
Strängnäs: Övriga anmälda partier 0.6%
Svalöv: Övriga anmälda partier 0,9%
Trollhättan: 0.6%
Upplands Väsby: Övriga anmälda partier 1,4%
Uppsala: 0,6%
Västerås: Övriga anmälda partier 1,3%
Örebro: Övriga anmälda partier 1,5%

Regioner:
Region Stockholm: Övriga anmälda partier 2,1%
Västra Götalandsregionen: 0,7%
Region Skåne: Övriga anmälda partier 2,2%

Källa: Valmyndigheten

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev