Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Så får vi en bättre äldreomsorg för pengarna

Regeringens satsningar i budgeten på ökad bemanning inom äldreomsorgen är välkomna. Nu behövs det utifrån dessa extrapengar en nationell kommission som direkt tar itu med frågan med frågan om kvaliteten inom äldreomsorgen och hur den kan stärkas på bästa sätt.

Publicerad: 23 oktober 2014, 13:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetVårdbemanning

Svenska kommunalpensionärernas förbund (SKPF) har tidigare i en rapport i somras pekat på det enorma framtida personalbehovet inom äldreomsorgen och föreslagit bildandet av en nationell kommission för detta. Den skulle samla aktörerna inom äldreomsorgen för att tillsammans ta sig an frågan om den framtida rekryteringen.

Vi välkomnar nu regeringens budgetförslag med satsningar på ökad bemanning i äldreomsorgen. Men det innebär att vår föreslagna kommission behövs mer än någonsin - genom planering och samordning av insatserna kan man få ut så stor effekt som möjligt ur varje satsad krona. Kommissionen skulle också kunna kopplas till budgetens förslag om framtagande av en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen där vi hoppas att de framtida rekryteringsfrågorna ha en given plats.

För våra medlemmar, pensionärerna, är frågan om kvalitet och bemanning inom äldreomsorgen mycket viktig. Men äldreomsorgen berör många fler grupper: anhöriga, som med en god äldreomsorg känner sig trygga med släktningarnas omsorg och därmed kan slippa gå ner i arbetstid, och inte minst personalen, som slits ut om de inte ges förutsättningar för att ge en god vård. Därutöver är givetvis myndigheter och huvudmännen för äldreomsorgen viktiga parter.

Vi vill därför återigen uppmärksamma regering och andra beslutsfattare på vårt förslag att inrätta en nationell kommission för bemanningsfrågan inom äldreomsorgen. Vi ser gärna att den kommer igång snarast och utgörs av representanter från kommuner och landsting, berörda myndigheter, utbildningshuvudmän, fackförbund och intresseorganisationer. Självfallet kommer gärna SKPF och pensionärsrörelsen i övrigt att bidra i detta arbete.

Monica Bäckman, förbundsordförande Svenska Kommunalpensionärernas förbund, SKPF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetVårdbemanning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev