Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

S-topparna: Nobba V och MP, Löfven!

Publicerad: 16 oktober 2013, 12:33

Hur ska socialdemokraterna gå till val? Landets samtliga 142 socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden fick enkätfrågan. 98 svarade.

Foto: Scanpix. Grafik och enkät: Dagens Samhälle

Socialdemokraterna bör gå till val på egen hand. Det anser nio av tio S-märkta kommunstyrelseordföranden, enligt en stor enkät som Dagens Samhälle har gjort. Kommunerna har redan svaret: ”Nobba V och MP och kör solo, Löfven!”


DS-ENKÄT Dagens Samhälle har i en enkät frågat samtliga landets socialdemokratiska kommunstyrelseordförande hur de vill att deras parti ska gå till riksdagsval 2014.

Beskedet är mycket tydligt: 90 procent av de svarande väljer alternativet ”på egen hand”.

Endast 2 procent vill att partiet går till val tillsammans med Vänsterpartiet,
3 procent anser att en valrörelse ihop med MP är det bästa alternativet och 5 procent vill möta väljarna tillsammans med V och MP.

– Vi har dåliga erfarenheter från förra valet då det inte alls gick bra när vi gick fram som en rödgrön koalition, motiverar Luleås kommunstyrelseordförande Karl Petersen att han vill att S denna gång går till val på egen hand.

I sina kommentarer uttrycker många av KS-ordförandena en stark misstro mot blockpolitiken.

– Den är förödande för demokratin och väljarna. De ideologiska skillnader som ett flerpartisystem ger sätts ur spel, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

– Blockpolitiken bör avskaffas! utropar Lennart Holmlund i Umeå.

Lars Bryntesson i Sigtuna är också tydlig med att han inte gillar den ”stenhårda blockpolitiken”.

– Det heter ibland att lika barn leka bäst, men min erfarenhet är att olika barn uppfinner nya lekar, säger han.

Yoomi Renström, kommunstyrelseordförande i Ovanåker, anser att blockpolitiken är förödande eftersom den låser partierna.

– Reinfeldts tjat på Löfven om vilka han ska regera med är löjligt. Det bidrar bara till ett politiskt-demokratiskt förfall, säger hon.

Den allra vanligaste synpunkten är att medborgarna måste få välja mellan partier som verkligen är fristående och att det är dumt av S att redan i valrörelsen låsa sig vid någon eller några samarbetspartners. Stefan Löfven bör ha största möjliga manöverutrymme om han får uppdraget att bilda en regering, är en återkommande åsikt.

– Folket uppfattar att det finns två statsministerkandidater. Fredrik Reinfeldt vet lika lite som Stefan Löfven vilket läge som uppstår efter valet. Det som kan verka självklart före kan vara helt annorlunda efter, säger Lena Baa­stad i Örebro.

Många av kommunstyrelseordförandena poängterar också att det är viktigt är att det verkligen blir en stark regering med majoritet i riksdagen.

– En S-regering med SD som vågmästare i riksdagen känns inte alls smakfullt, säger Lilly Bäcklund i Lycksele.

– Valutgången får visa vilka som är möjliga samarbetspartner för att vi ska få en stabil majoritet. SD är helt omöjliga att samarbeta med eller att stödja sig på, säger Per-Olov Rapp i Sala.

Det osäkra parlamentariska läget gör att flera öppnar för att även ta in borgerliga partier i ett regeringssamarbete.

– Jag hoppas på en blocköverskridande koalition, säger Ronnie Brorsson i Strömstad.

Göran Dahlström i Katrineholm är inne på samma linje.

– Det behövs en riktig majoritet som kan styra landet. Jag kan mycket väl tänka mig något blocköverskridande.

Socialdemokraterna har en längre historia av samarbete med Vänsterpartiet än med Miljöpartiet, inte minst lokalt. Men på senare tid har Socialdemokraterna och Miljöpartiet markerat en ökad samsyn. Samtidigt vill LO-distrikten se ett samarbete med Vänsterpartiet, enligt en rundringning som Svenska Dagbladet gjort.

Men få lokala S-toppar vill alltså se en valrörelse med V.

– V går bra att samarbeta med lokalt. Nationellt är tveksamt. De kan säkert vara ett stöd till en regering, men risken är att de inte är mogna att se att man måste kunna ge och ta för att sitta i en regering, säger Jimmy Jansson i Eskilstuna.

Reportrar:
Johan Delby, jd@dagenssamhalle.se
Magnus Wrede, mw@dagenssamhalle.se

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev