Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

S-toppar sågar vinstförbud

Publicerad: 5 september 2012, 12:46

8 av 10 S-toppar vill inte förbjuda välfärdsvinster. Men det finns stor ilska mot övervinster och riskkapitalister - 5 av 50 vill ha totalstopp för vinster i välfärden,visar Dagens Samhälles genomgång.


Den laddade frågan om vinstuttag i skattefinansierad verksamhet diskuteras just nu intensivt bland socialdemokrater i hela landet. Dagens Samhälle har pratat med 50 ledande S-politiker i kommuner och landsting.

Den helt dominerande linjen: Vinstuttag går inte att förbjuda. Ett direkt stopp för vinster är inte realistiskt och skulle vara lätt att kringgå.

– Vem lägger anbud om man inte får gå med vinst? säger kommunalrådet Lilly Bäcklund i Lycksele, även ordförande i partidistriktet i Västerbotten.

Samtidigt hör hon till de många S-toppar som uttrycker frustration och ilska över oskäliga miljonvinster, riskkapitalbolag, skatteparadis, räntesnurror. Regler måste skärpas, ”övervinster” stoppas.

Skattepengar inom vård, skola och omsorg ska gå till verksamhet, inte till vinstuttag! är grundhållningen. Flera av dem som DS talat med har tankar som ligger nära vinstförbud, men landar i att det inte är möjligt i praktiken.

Huvudlinjen blir därför starkt pragmatisk. Bara 5 av 50 i DS rundringning vill direkt förbjuda vinstuttag i välfärden. 5 vill inte berätta vilken uppfattning de har.

Lars Stjernkvist, ks-ordförande i Norrköping och tidigare partisekreterare, är en av pragmatismens banerförare. Han sätter ord på något som kan ses som kärnan i en slags linje två i vinstfrågan, om man ska dra paralleller med kärnkraftsomröstningen 1980:

– Det gäller att tämja de kommersiella krafterna men samtidigt ta tillvara kraften i konkurrensutsättning. Jag är lite orolig att man i sin iver att vara tydlig söker en lösning som är retoriskt renlärig men visar sig svår att genomföra när den möter verkligheten.

De privata aktörerna i välfärdssektorn har kommit för att stanna, är den dominerande uppfattningen. Och då måste de också ha möjlighet att ta ut en viss vinst, konstaterar S-ledarna.

– Förbjuda? Då slår vi undan benen på verksamheter som medborgarna tycker om och som har bra kvalitet, säger Michael Skoog, oppositionsledare i Helsingborg.

– Med nya aktörer i välfärden har verksamheten totalt sett förbättrats.

Medborgarna har vant sig vid valfrihet och privata alternativ, framhåller Jimmy Jansson, ks-ordförande i Eskilstuna.

– Vem är den politiker som ska stå på barrikaderna och säga att tyvärr, vi kommer att stifta en lag som gör att den här verksamheten kan stängas!?

Också i kommuner som i stort sett saknar privata utförare i dag finns en acceptans för vinstintressen. Bert Öhlund, kommunalråd i Skellefteå:

– Om man nu tycker att man ska släppa in privata krafter i det här, jamen då måste man ju tillåta vinst. Allt annat är bara dumheter!

En majoritet av S-topparna tycker att partiets nuvarande linje är för otydlig. Eller som kommunalrådet Yoomi Renström i Ovanåker, även distriktsordförande i Gävleborgs län, kallar det som slogs fast på förra partikongressen: ”Ett veligt icke-beslut”.

En del går längre. Oppositionsrådet Tomas Rudin i Stockholm är bekymrad över att den interna diskussionen i vinstfrågan är för onyanserad och ser till exempel LO:s förbudslinje som ”grovt tillyxad”.

– Det har varit ett ideologiskt mischmasch blandat med sund kommunalpolitisk pragmatism i diskussionerna.

Hur kommer då den nya skarpare S-linje som de flesta efterlyser att se ut? Vissa tror att frågan förblir öppen fram till kongressen, andra att partiledningen sätter ner foten betydligt tidigare.

DS rundringning ger inget entydigt svar. Men följande lyfter de flesta fram:

Ökad insyn och transparens.

Offentlighetsprincipen bör följa offentliga pengar och därmed gälla också privata företag när de driver skattefinansierad verksamhet.

Meddelarskydd.

Bättre upphandlingar.

Tydliga kvalitetskrav, som i praktiken sätter gränser för möjliga vinstuttag.

Då skulle det också bli en självsanering, resonerar S-politikerna. Det som uppfattas som uppenbara avarter och oskäliga vinstuttag skulle rensas bort.

I svaren finns också tydliga drag av självrannsakan. Det handlar inte bara om centrala riktlinjer, vi som styr i kommuner och landsting sitter själva på verktygen och kan bli mycket bättre på att göra upphandlingar och uppföljningar.

Fem S-ledare i enkäten ställer sig bakom LO-linjen och vill få bort vinster i välfärden, samtidigt som de betonar att det krävs stor eftertanke och är öppna för kompromisser:

Ulf Olsson, ks-ordförande i Borås; Peter Kärnström, ks-ordförande i Sandviken; Richard Larsson, regionråd i opposition i Skåne; Anders Almgren, oppositionsråd i Lund och Elin Lagerkvist, oppositionsledare i Jönköping. Ytterligare några ligger nära en förbudslinje.

Elin Lagerkvist tycker att LO fattade ett ”klokt beslut” på sin kongress.

– Överskott ska återinvesteras i verksamheten. Det behövs lagstiftning om vinstförbud. Utomlands skrattar många åt Sverige och undrar hur vi kan låta skattepengar rinna iväg i privata händer, hur vi kan vara så oansvariga, säger hon.

Magnus Wrede & Johan Delby

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 30, 2012

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev