måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

S-toppar lovar reda ut gänguppgifter i Botkyrka

Publicerad: 8 februari 2023, 13:25

Foto: Jessica Gow/TT, Stefan Jerrevång/TT

Partiet ska gå till botten med vad som skett inom Socialdemokraterna i Botkyrka, försäkrar S-ledaren Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin.
Men uppgifter om vad som varit känt i partiet, och när, angående misstankar om kopplingar till gängkriminella har enligt dem blandats samman.

Ämnen i artikeln:

Botkyrkatoppen Ebba Östlin bortröstad

Den 28 januari förklarade ett medlemsmöte i arbetarekommunen i Botkyrka, med mycket knapp majoritet, att man inte längre hade förtroende för Ebba Östlin som gruppledare för S i kommunen eller som kommunstyrelsens ordförande. Uppgifter, som bland annat Expressen och Aftonbladet och flera andra medier rapporterat om, handlar om att det kan ha rört sig om ett slags kupp, genomförd med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminella som blivit S-medlemmar och var med och röstade bort henne.

Företrädare för Östlins kritiker har hävdat att förtroendefrågan handlade om hennes ledarskap, inget annat. I botten finns en infekterad konflikt.

I bakgrunden finns också ett beslut av Ebba Östlin längre tillbaka om att stänga fritidsgårdar som ABF drev i kommunen, på grund av missförhållanden. En rapport som kom för cirka ett år sedan sa bland annat att dömda kriminella anställts för att arbeta med ungdomar och att narkotika hittats.

Magdalena Andersson säger till TT att det förstås har varit känt, även för henne, att det funnits en konflikt internt i S i Botkyrka.

– Nu när det äntligen finns konkreta uppgifter om personer som har deltagit på det här mötet (läs: mötet där Östlin petades) är det ju någonting som man måste gå till botten med. Det finns ingen plats för gängkriminella i Socialdemokraterna, säger Andersson.

LÄS MER: S kritiserar polisen – får inte veta om medlem är gängkriminell 

I förra veckan, dagarna efter mötet, sa Tobias Baudin att det var chockerande för honom att få läsa i tidningarna om att personer med kopplingar till gängkriminalitet sades ha varit med på mötet. Det var inget han kände till, hävdade han.

– Det han svarade på förra veckan var om det fanns gängkriminella på mötet där omröstningen skedde. Då fanns det inga konkreta uppgifter om det, säger Magdalena Andersson och hänvisar till att partiet först flera dagar senare fick tips om att så varit fallet.

– Vi säkerställer nu att man går till botten med det här.

Tobias Baudin ger en liknande version.

– Det är klart att jag har fått information om den personkonflikt som har funnits i Botkyrka kring Ebba Östlins ledarskap, någonstans i häradet november, säger han till TT.

Han tillägger att han då informerades om att ett medlemsmöte med klar majoritet då hade beslutat att kalla till ett nytt, det som hölls den 28 januari, för att pröva förtroendet för Östlin.

– Det är väldigt ovanligt att ett medlemsmöte gör så, säger Baudin som tillägger att han bad företrädare för partidistriktet närvara för att försäkra sig om att mötet gick rätt till.

LÄS MER: S-veteranen om Ebba Östlin: ”Frågan om förtroendet har legat och pyrt”

Han fick rapport direkt om att allt verkade ha skötts korrekt. Därför var chocken, som han beskriver det, stor över medieuppgifterna två dagar efter mötet om att personer med koppling till gängkriminella skulle ha deltagit.

– Vi fick ingen vetskap till partiet om de här personerna förrän på torsdagen då vi fick in ett tips om en person som var på mötet. Arbetarekommunen och distriktet jobbar nu brett med vad som hände på det här mötet och går till botten med det, säger Baudin.

LARS LARSSON/TT

LÄS MER: C-toppen om striden i Botkyrka: ”Sossarna måste ge svar” 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev