Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

S-toppar: Dags att riva upp ebo-lagen

Publicerad: 14 mars 2016, 12:38

8 av 10 S-toppar kräver ett nytt system. På bilden syns Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Foto: Rickard Kilström, Kontintent

Förändra lagen om eget boende nu! Landets socialdemokratiska kommunstyrelseordförande sätter press på regeringen när det gäller asylsökandes rätt att bosätta sig var de vill.


Ämnen i artikeln:

BostäderFlyktingmottagandeBostadsbristenFlyktingpolitik

Redan på sin kongress 2009 tog Socialdemokraterna ett beslut som innehöll formuleringen: ”Lagen om eget boende fungerar inte och ett nytt system måste skapas.” Fyra år senare antogs ett uttalande från partistyrelsen med en liknande lydelse.

När S nu haft regeringsmakten i ett och ett halvt år har Dagens Samhälle frågat partiets samtliga 183 kommunstyrelseordföranden om de anser att ebo-lagen bör rivas upp under den här mandatperioden. Åtta av tio svarar ja.

– Det är glädjande att fler har upptäckt att ebo är ett system som leder folk rakt in i utanförskap. På senare tid har det väl märkts i fler städer än Södertälje, Göteborg och Malmö, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

År 1994 infördes den lag som gör det möjligt för en asylsökande att under väntetiden välja att ordna boendet på egen hand, oftast hos vänner och släktingar. Systemet har inneburit att ännu fler flyttat till kommuner som redan tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet, som Södertälje och Malmö.

De tidigare S-märkta kommunstyrelseordförandena i Malmö och Södertälje, Ilmar Reepalu och Anders Lago, började tidigt föra en kamp mot ebo. Deras efterträdare, Katrin Stjernfeldt Jammeh och Boel Godner, har fortsatt. Hittills förgäves.

Dagens Samhälles enkät visar nu att det finns ett starkt tryck från de socialdemokratiska kommuntopparna om att något måste göras. Vittnesmålen om att ebo får allvarliga följder i form av trångboddhet och social utsatthet är många.

– Fler och fler ser nu konsekvenserna av ebo, och dess baksida. Dagens system är helt ohållbart och behovet av förändring akut. Det är både en samhällsekonomisk och en mänsklig problematik, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hon anser att ebo långsiktigt är ”en katastrof”.

– Ju mer ebo, desto sämre start för de nyanlända i Sverige. De tvingas vända sig till socialtjänsten och det uppstår i praktiken en kommun­arrest.

– Det har ju varit stort motstånd från flera partier mot att förändra ebo, och därför svårt att driva kongressbesluten. Men jag tycker att inställningen börjar förändras på riksnivå, även från Miljöpartiets sida.

I Malmö är S och MP lokalt överens om ett förslag om förändring av ebo. Det går ut på att den asylsökande som valt att ordna boendet på egen hand ska kunna ångra sig, något som är omöjligt i nuvarande system.

I dag är det vanligt att personer som upptäcker att boendet inte fungerar vänder sig till socialtjänsten för att få hjälp. I Malmö betraktas de då som hemlösa och kommunen tar därmed i praktiken över statens ansvar för den asylsökande.

S och MP i Malmö föreslår nu att de asylsökande som själva uppger att deras boendesituation är ohållbar åter ska bli Migrationsverkets ansvar.

Frågan drivs nu inom de två partierna. Malmös gröna kommunalråd, Karolina Skog, säger till DS att hon har fått positiva reaktioner från partiledningen.

Boel Godner har fört fram ett liknande förslag som det som S och MP i Malmö förespråkar. Hon vill att Migrationsverket ska höra sig för med den kommun som en asylsökande vill flytta till. Om kommunen anser att boendet inte fungerar, exempelvis på grund av stor trångboddhet, ska personen inte få åka dit. Migrationsverket ska fortsätta att ha ansvaret.

– Jättemånga som valt ebo ångrar sig. De ser ju vilket helsicke de har hamnat i, säger hon.

Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, är också han mångårig ebo-kritiker.

– Ebo slår väldigt snett. Regeringen har ju drivit att flyktingar inte ska få välja land, varför ska de då få välja kommun fritt? Varför gäller inte samma princip när de kommer till Sverige som när de kommer till Europa? Vi måste få mer ordning och reda i detta. Sedan när etableringsperioden är slut ska man ha möjlighet att flytta fritt.

I absoluta tal är det förstås större städer som tar emot flest genom ebo. Men räknat per invånare toppar mindre kommuner, som Lessebo.

– Det behövs ett annat system nu. Vi har ett mycket skarpt läge inom skolan och socialtjänsten och problem med trångboddhet, säger kommunstyrelsens ordförande Monica Widnemark.

Av de 182 000 asylsökande som just nu är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem finns 48 000 i eget boende.

– Tyvärr så tror ju regeringen att det här är den billigaste lösningen och en krockudde för svensk flyktingmottagande, men jag vågar påstå att det långsiktigt är det dyraste sättet. Om det är fler än jag som talar om det för regeringen så är det alldeles utmärkt. Då kanske det blir en förändring, säger Boel Godner.

LÄS MER: Förändring av ebo kan vara på väg. 

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Mer om enkäten

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/ebo-lista.pdf

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/sa_gjorde_vi.pdf

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev