Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

S revanschlystnad förödande för SKL

Socialdemokrater tycks tro att SKL tillhör socialdemokratin. Men den känslan är helt orimlig - och förödande. SKL står inför en unik utmaning där en konsekvens kan bli upplösning.

Publicerad: 25 mars 2015, 13:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SKRSocialdemokraternaLiberalerna

Vart är SKL på väg under den nya majoriteten? Den frågan har varit latent sedan 2011. Det var då det socialdemokratiska kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist, efter att ha räknat fel på mandatfördelningen till valkongressen, i en debattartikel i Aftonbladet utropade: ”Slut på borgerlig dominans – nu tar vi över i Sveriges kommuner och landsting!”.

Det finns en märklig revanschistisk känsla inom socialdemokratin som stör SKL:s grundtankar. Det går att definiera åtminstone två orsaker till detta.

Den första är att SKL egentligen ”tillhör” socialdemokratin. Känslan, byggd efter årtionden av rött styre av de gamla förbunden, är orimlig. Men inte ovanlig. För oss som bor i kommuner eller landsting som av hävd är röda, är denna sammanblandning mellan parti och offentlig organisation vardag.

Det är ett uppenbart problem om en offentlig organisation blir ett redskap för ett partis externa politik. Även om en kommun är politiskt styrd, måste det finnas en gräns mellan partipolitik och verksamhetsledning. Tyvärr är denna gräns alldeles för ofta oklar i organisationer med årtionden av socialdemokratiskt styre.

Den andra är en brist på insikt om vad SKL är. SKL är och måste i huvudsak vara en arbetsgivarorganisation för samtliga kommuner/landsting/regioner i Sverige, oavsett färg på politisk ledning. SKL ska inte driva egen politik som tar stöd i majoriteten i styrelsen. SKL ska inte vara ett utförarorgan för regeringen eller riksdagens majoritet eller ombud för någon annan organisation än medlemmarna, oavsett vad LO tycker.

SKL ska vara en motpart mot de offentliga löntagarorganisationerna, till regering och riksdag. SKL ska enbart driva de frågor som medlemmarna, alla Sveriges kommuner och landsting, bestämmer. SKL är en politiskt styrd tjänstemannaorganisation, med betoning på tjänstemanna, där den politiska styrningen främst handlar om att vara ett korrektiv för de sammanjämkningar förbundets kompetenta medarbetare gör.

Detta ifrågasätts nu. Omedelbart när majoritetsförändringen var klar, twittrade jag med en ledande politisk tjänsteman för Socialdemokraterna i Örebro. Hans budskap var övertydligt: Nu skulle det bli socialdemokratisk, eller i vart fall rödgrön, politik i SKL. Och fler besked har följt. Det må handla om rätt till heltid eller förbud mot vinster i välfärden eller något däremellan. Men det partipolitiska anslaget är tydligt.

Konsekvenserna av en sådan förändring av SKL kan bli förödande. Det kan innebära att SKL:s mandat försvagas och att organisationen riskerar spricka. För: Varför ska Stockholms läns landsting betala en medlemsavgift för att SKL ska driva en rödgrön politik? Varför ska kommuner som Täby, Vellinge eller Skinnskatteberg göra detsamma?  Och vilket mandat för en röd politik anser sig socialdemokraterna ha, när antalet kommuner som styrs av de rödgröna minskat mellan 2010 och 2014?

SKL:s styrka är man kunnat jämka olika lokala politiska åsikter för att driva en gemensam lokalpolitisk agenda. Ibland mot, ibland tillsammans med regering, riksdag och arbetstagarorganisationer. Men SKL har stått partipolitiskt obundet.

Nu riskeras den rollen. Kanske symboliserar det ett skifte för svensk politik. Kanske är det bara hugskott från en illa förberedd majoritet. Oavsett vilket står SKL inför en unik utmaning där en konsekvens är en upplösning av den nuvarande organisationen för en betydligt smalare och mer renodlad arbetsgivarpart.

Staffan Werme, fd kommunalråd Örebro(FP), numera bonde

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev