måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

S Botkyrka nekar nära 100 personer medlemskap

Publicerad: 3 mars 2023, 15:21

Åsa Westlund (S) uppger att partiet inte vill se fraktionsbildning inför det viktiga mötet i mars. Därför får drygt 100 personer inte bli medlemmar. Foto: Ali Lorestani/TT

Socialdemokraterna i Botkyrka nekar nära 100 personer medlemskap, rapporterar P4 Stockholm. Partiets ordförande i länet hävdar att det är osäkert om värvandet har gått rätt till.

Ämnen i artikeln:

Botkyrkatoppen Ebba Östlin bortröstadSocialdemokraterna

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Den 18 mars ska Socialdemokraterna i Botkyrka rösta i den mycket infekterade frågan om vem som ska bli kommunstyrelsens nya ordförande tillika gruppledare, sedan Ebba Östlin avgick i februari efter att ha förlorat en förtroendeomröstning.

Den senaste tiden har 98 personer ansökt om att bli medlemmar i partiet. Det har oroat distriktsordföranden Åsa Westlund. Hon hävdar att tillströmningen är exceptionell och meddelar nu att samtliga nekas medlemskap.

– Vi har sett ett meddelande skickas runt som uppmanar till att gå med i partiet enkom för att stödja en viss kandidat i en viss omröstning. Det är en fraktionsbildning vi inte vill se i vårt parti, säger hon till P4 Stockholm.

I meddelandet utlovas gratis medlemskap i partiet med motkravet att rösta kvar Robert Aslan, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han har öppet stöttat Ebba Östlin och sagt till Dagens Nyheter att han inte har någonting med meddelandet att göra. 

Åsa Westlund kan inte säkert knyta de nya ansökningarna om medlemskap till meddelandet. På P4:s fråga om det inte är odemokratiskt att på osäker grund neka personerna inträde svarar hon:

– Vi vill att man ska gå med i Socialdemokraterna för att man delar våra värderingar och vill verka för att förbättra samhället, inte för att stötta en specifik person i en specifik konflikt.

LÄS MER: 

Tvekamp om makten i Botkyrka - ”Vi måste börja prata med varandra igen”

Östlin-kritiker på väg tillbaka som kommunalråd

ANALYS: ”Tuff uppgift för den som ska leda Botkyrka”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev