Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Rutinerna frångås – Börje Salming får egen väg i Kiruna

Publicerad: 15 november 2022, 08:38

2016 hyllades Börje Salming i Matojärvi ishall i Kiruna. En vepa med hans nummer från tiden i NHL-laget Toronto Maple Leafs hissades i taket.

Foto: Fredric Alm/TT

Börje Salming får en gata uppkallad efter sig i Kiruna, bestämde kommunfullmäktige i går, måndag. ”Jag föreslår att vi frångår alla rutiner”, sa kommunalrådet Gunnar Selberg (C), rapporterar NSD.

Ämnen i artikeln:

IdrottSenaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Hockeyikonen växte upp på Matojärvigatan i Kiruna. Den döps nu om till Börje Salmings väg. Det var på Gunnar Selbergs initiativ som punkten om namnbyte lades till i dagordningen.

– Börje är sjuk. Vi har alla sett hur det är med honom. Han bodde på Matojärvigatan. Han bodde ett slagskott från isladan. Jag föreslår att vi frångår alla rutiner och att vi döper om Matojärvigatan till Börje Salmings gata. Vi bestämmer här och nu att vi döper om Matojärvigatan, sa han på kommunfullmäktige, skriver NSD.

I kommunens riktlinjer för adressättning står bland annat att ”nybildade namn ska inte syfta på nu levande personer”. 

71-årige Börje Salming är en av Sveriges genom tiderna bästa hockeyspelare. Han lider av nervsjukdomen ALS. Det finns inget botemedel, men mediciner lindrar vissa symptom. 

En tidigare Kirunabo har samtidigt samlat in namnunderskrifter med syfte att resa en staty över Börje Salming i stadens centrum. På måndagen hade nära 800 personer skrivit under. Listan ska skickas till kommunen.

– Han behöver visas upp. Börje Salming är definitionen av Kiruna – en hård yta men ett stort hjärta, säger initiativtagaren Daniel Björnfot till P4 Norrbotten.

LÄS MER: 

Landets störste förlorare: ”Jag blir lite taggad”

Kommuntoppen Gunnar Selberg: ”Jag har aldrig haft ett så tråkigt jobb”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev