Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Romer har också mänskliga rättigheter, Vannerus

Claes Ling-Vannerus, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare, tar inte hänsyn till romers verklighet i Rumänien eller den antiziganism som de utsätts för – både här och i Rumänien, menar företrädare för Feministiskt initiativ.

Publicerad: 15 november 2018, 12:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utsatta EU-medborgare har en svår situation i Sverige.

Foto: Børge Sandnes/Colourbox


Ämnen i artikeln:

EU

Slutreplik. Claes Ling-Vannerus reagerade mot att vi hävdade att hans uttalanden har bidragit till att skönmåla Rumänien. Vi står fast vid att uttalandena inte visar verkligheten i landet, då levnadssituationen för romerna och antiziganismen inte nämndes. Förespråkarna för att inte hjälpa utsatta EU-medborgare i Sverige fick tyvärr mer vatten på sin kvarn av den selektiva information samt ställningstaganden som Ling-Vannerus valde att dela med sig av.

Vi kände oss tvungna att reagera på hans uttalanden eftersom vi vet att frågan om tiggeri i Sverige är väldigt känslig. De som känner sig nödbedda att be förbipasserande om hjälp är ofta romer och besitter en dubbel utsatthet.

Tragedin i Huskvarna, då EU-migranten Gica mördades, påminner oss om hur starkt hatet mot människor som ber förbipasserande om hjälp i Sverige är. Med denna så färskt i minnet är det oförklarligt att det framställdes som att vi kanske inte hjälper på rätt sätt i Sverige. Om Huskvarna kommun hade tagit sitt ansvar, hållit sig till lagen och följt relevanta internationella konventioner, som Sverige signerat, hade kanske Gica fortfarande varit i livet. Risken hade åtminstone varit mycket mindre för att attackeras.

Göteborg, Lund, Gotland, Stockholm, Uppsala med flera gör alldeles rätt genom att erbjuda natt- och dagverksamheter för att mänskliga rättigheter ska tillgodoses. Fler borde uppmanas att göra likadant. De kommuner som agerar humant förtjänar inte att, som nu, ifrågasättas. 

Det är viktigt att påminna om att alla omfattas av universella mänskliga rättigheter. Vi saknar den medvetenheten i samordnarens uttalanden. Vi förstår att Ling-Vannerus uppdrag är utformat så att det gäller alla utsatta EU-medborgare, men debatten i Sverige handlar främst om de som ber om hjälp från förbipasserande – dessa är till stor del romer. Uttalanden bör övervägas noga, så att de som blir föremål för såväl verbalt som fysiskt våld och hat inte far än mer illa.

Situationen kräver också att antiziganismen som begränsar, diskriminerar och upprätthåller lidande och fattigdom nämns. Därför är vi väldigt förvånade och oroliga för att svaret på TT:s fråga om rasismen i Rumänien formulerades som att det inte var ett särskilt stort problem. Vi är positiva till att Ling-Vannerus i sin replik tydliggjort att TT:s text blev missvisande på vissa punkter, men hur ska vi tolka att det inte tydliggjordes att TT uppfattade fel på just den punkten?

Vi rekommenderar starkt att följa upp Amnestys nya rapport som offentliggörs nu i november ”Sweden: a cold welcome”, ta vara på forskningen från Raoul Wallenberg Institute och Civil Right Defenders handlingsplan till kommuner vad gäller situationen för utsatta EU-medborgare. Svaren på frågorna kring hur vi bör agera som stat och kommun finns inom räckhåll, med respekten för allas våra universella mänskliga rättigheter i fokus.

Soraya Post, EU-parlamentariker (Fi)

Joakim Månsson Bengtsson, ersättare i partistyrelsen (Fi)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev